Akcie Applu druhý deň klesajú kvôli obmedzeniu v Číne, prepad sa blíži k 200 mld. dolárov

Akcie Applu druhý deň klesajú kvôli obmedzeniu v Číne, prepad sa blíži k 200 mld. dolárov

Akcie spoločnosti Apple kvôli obmedzeniam v Číne druhý deň klesajú, trhová hodnota firmy sa znížila o takmer 200 miliárd dolárov. Čína zakázala vládnym úradníkom používať iPhony v práci a nosiť si ich do kancelárie. Peking sa chystá zákaz rozšíriť aj na inštitúcie zaštítené vládou a štátne spoločnosti, napísala dnes agentúra Bloomberg.

Okolo 20:40 SELČ akcie Applu odpisovali 3,4 percenta na 176,64 dolára. Počas seansy poklesli až o 5,1 percenta. Apple je najväčšou zložkou hlavných amerických akciových indexov, čo prispelo k širšiemu výpredaju, ktorý čiastočne vyvolal viacero problémov v Číne.

Druhá najväčšia ekonomika sveta spomaľuje v dôsledku dlhotrvajúcej krízy na trhu s nehnuteľnosťami, ktorá ohrozuje dopyt po všetkom, od komodít až po spotrebnú elektroniku. Výrobca iPhonov považuje Čínu za svoj najväčší zahraničný trh a celosvetovú výrobnú základňu.

K poklesu akcií Applu ďalej prispievajú rastúce výnosy u dlhopisov americkej vlády, ktoré sa predávajú kvôli obavám, že americká centrálna banka (Fed) bude musieť zintenzívniť svoj postup voči inflácii. To všetko má vplyv na trh a investori predávajú akcie zo všetkých odvetví od čipov cez veľké technologické firmy až po čínske firmy kótované na burze v Spojených štátoch.