Kapela Tak co? vydala videoklip vytvorený pomocou umelej inteligencie (VIDEO)

Kapela Tak co? vydala videoklip vytvorený pomocou umelej inteligencie (VIDEO) Reprofoto youtube Tak co?

Hudobná skupina Tak co? dnes vydala vizuálne spracovanie svojho posledného singlu V hotelu Belvedere, ktoré je dielom umelej inteligencie (AI). Autorom jedného z prvých českých videoklipov vytvorených s pomocou pokročilej technológie, konkrétne systému GEN2, Midjourney 5.2, je filmár a režisér Petr Salaba. ČTK o tom za tvorcov informoval Robin Suchánek.

 

"Samotný text piesne explicitne nehovorí nič o nových technológiách, ale je tam silný motív odlúčenia a vnútornej túžby po kontakte s druhým človekom. A tak ma rýchlo napadol motív virtuálnej reality. Tá môže horkosladko naplniť všetky priania, ale zároveň mrazivo ukazuje istú esenciálnu prázdnotu, ktorú pred nás stavia," uviedol režisér Salaba. "Baví ma aj výsledná syntetická anachroničnosť, od sexi šerosvitu zo 40. rokov, cez dekadentné osemdesiatkové farby až po pointu so súčasnými VR okuliarmi," dodal.

Autor klipu zvolil temnú atmosféru dažďa, tieňov a neónov. Technologicky použil kombináciu nástrojov Stable Diffusion, Midjourney a Gen 2, ktoré vedia z textového zadania syntetizovať statický obraz a potom ho s veľkou mierou náhody rozpohybovať. Nepoužil žiadnu konkrétnu vizuálnu predlohu ani klasické animačné postupy. Podobným spôsobom vznikol aj jeho polhodinový film Scalespace, ktorý je o tom, ako sa v rôznych časových škálach harmonicky prepája genetika, kultúra a technológia. Snímka mala premiéru na festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava.

Skupina Tak co? hrá vlastný autorský repertoár. Výhradnými autormi sú Marcel Harvánek, ktorý píše hudbu, David Hrbek je autorom textov. Svoj názov odvodila skupina od rovnomennej piesne, ktorou začínala každý svoj koncert. Tak co? v minulom roku vydali debutový album Utajený výtah s dvanástimi pôvodnými skladbami.

"Po klasicky animovanom videoklipe Chodí sem aj doktor Foltýn a lyric videu k piesni Jeseň, ktorú nám produkoval Honza Ponorka Ponocný, sme chceli vyskúšať niečo nové. A vzhľadom na povahu skladby, ktorá je o túžbe a citovej nenaplnenosti, sme si v kapele hovorili, že by bolo zaujímavé, ako by sa k tejto téme postavila umelá inteligencia, o ktorej ako laici nevieme takmer nič. A tak sme sa dostali k Petrovi (Salabovi), ktorý sa ujal tejto úlohy," povedal Hrbek.

AI vyvoláva u niektorých ľudí obavy z jej zneužitia. V Česku s AI experimentoval pri tvorbe klipov napríklad hudobník badfocus vlastným menom Prokop Korb alebo elektronická formácia Vanessa.