Umelá inteligencia by mohla predpovedať infarkt až desať rokov dopredu, uvádza vedci

Umelá inteligencia by mohla predpovedať infarkt až desať rokov dopredu, uvádza vedci Ilustr. foto: Eset

Umelá inteligencia by mohla do budúcnosti pomôcť lekárom vyhodnocovať riziko infarktu u pacientov. Zistili to vedci z anglickej Oxfordskej univerzity, podľa ktorých by skúmaný nástroj AI mohol poskytnúť presnejšiu analýzu snímok výpočtovej tomografie (CT) a zistiť, či pacientom hrozí infarkt až desať rokov dopredu.

Nová technológia pomohla zlepšiť liečbu u takmer 50 percent skúmaných pacientov a má potenciál zachrániť tisíce životov, uvádzajú odborníci.

Výskumníci analyzovali údaje viac ako 40.000 pacientov z ôsmich britských nemocníc, ktorí podstúpili pravidelné CT vyšetrenie srdca. V priemere zdravotníci týmto pacientom poskytovali následnú starostlivosť po dobu 2,7 roka. Nástroj AI potom odborníci otestovali v priebehu ôsmich rokov na ďalších 3393 ľuďoch a zistili, že dokáže presne predpovedať riziko infarktu. U 744 pacientov boli rizikové skóre predložené lekárom, ktorí 45 percentám z nich zmenili liečebný plán.

"Zistili sme, že niektorí pacienti, ktorí sa dostavia do nemocnice s bolesťou na hrudi - a ktorí sú často upokojení a poslaní späť domov - sú vystavení vysokému riziku, že v nasledujúcich desiatich rokoch prekonajú infarkt, a to aj v prípade, že nemajú žiadne známky ochorenia srdcových tepien," citoval denník The Guardian Charalambosa Antoniadesa, šéfa Britskej nadácie pre srdcové ochorenia (BHF), ktorá štúdiu financovala.

"Preukázali sme, že pokiaľ majú lekári presný obraz o riziku, môže to zmeniť a potenciálne zlepšiť priebeh liečby mnohých pacientov so srdcovými ťažkosťami," uviedol Antoniades. "Dúfame, že tento nástroj umelej inteligencie čoskoro zavedieme naprieč (britským zdravotným systémom) NHS," dodal.