Vznikli prvé ucelené pravidlá o regulácii umelej inteligencie na svete

Vznikli prvé ucelené pravidlá o regulácii umelej inteligencie na svete Ilustr. foto: Eset

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dnes privítala prvé ucelené pravidlá pre reguláciu umelej inteligencie (AI) na svete. Vyjednávači Európskeho parlamentu a členských krajín bloku dosiahli v noci na dnešok predbežnú dohodu na podobe únijných pravidiel po 37-hodinovom vyjednávacom maratóne. Ohľadne konečnej podoby dokumentu, ktorý nadobudne platnosť najskôr v roku 2025, poskytli zástupcovia inštitúcií Únie ale len málo informácií, upozornil dnes denník The Guardian. V oblasti regulácie AI sa podľa neho EÚ dostáva pred USA, Čínu a Britániu.

"Umelá inteligencia už mení náš každodenný život. A to je ešte len začiatok. Uvážlivé a široké využitie umelej inteligencie sľubuje obrovský prínos pre našu ekonomiku a spoločnosť," komentovala nočnú dohodu v tlačovom vyhlásení von der Leyenová.

"Preto veľmi vítam dnešnú politickú dohodu Európskeho parlamentu a Rady EÚ o Akte o umelej inteligencii. Akt EÚ o umelej inteligencii je vôbec prvým uceleným právnym rámcom pre umelú inteligenciu na svete. Ide teda o historický okamih. Akt o umelej inteligencii prenáša európske hodnoty do novej éry," dodala.

"Historický okamih," napísal už v noci na sieti X komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. "EÚ sa stáva vôbec prvým kontinentom, ktorý stanovuje jasné pravidlá pre používanie umelej inteligencie," dodal. Podľa Bretona dohodu vyjednávala stovka ľudí v jednej miestnosti takmer tri dni. Uzavretie "historickej" dohody podľa neho "za ten obmedzený počet hodín spánku stálo".

Text podporilo Nemecko a Francúzsko, uviedla španielska štátna tajomníčka pre digitalizáciu a umelú inteligenciu Carme Artigasová.

EP a členské štáty rokovali zdĺhavo okrem iného o AI riadených systémoch dohľadu, ktoré by mohla využívať polícia, zamestnávatelia alebo maloobchodníci. Europarlament podľa médií presadil zákaz sledovania v reálnom čase a používania biometrických technológií vrátane rozpoznávania emócií. Breton ale v tomto ohľade spomenul tri výnimky. Polícia bude môcť tieto technológie prípadne používať iba v prípade hrozby teroristického útoku, pri pátraní po obetiach trestnej činnosti a pri stíhaní skutočne závažnej trestnej činnosti.

Základom dohody je odstupňovaný systém založený na riziku, v ktorom sa najvyššia úroveň regulácie vzťahuje na nástroje, ktoré predstavujú najvyššie riziko pre zdravie, bezpečnosť a ľudské práva. Pôvodný návrh legislatívy predložený Európskou komisiou predpokladal, že do tejto kategórie budú patriť všetky systémy s viac ako 10.000 firemnými používateľmi.

Kategória najvyššieho rizika je teraz definovaná počtom počítačových operácií potrebných na trénovanie stroja. Do tejto kategórie podľa zdrojov zatiaľ patrí iba jeden model, ktorým je Chat GPT4 spoločnosti OpenAI.

Regulácia ďalej službám AI ukladá povinnosť, aby zverejňovali údaje o spôsobe trénovania systému v širokom spektre činností od písania novinových článkov až po diagnostiku rakoviny.

"Mali sme jediný cieľ - vytvoriť právny predpis, ktorý by zaistil, že sa ekosystém umelej inteligencie v Európe bude rozvíjať s ohľadom na človeka, s rešpektom k základným právam, ľudským hodnotám," povedal okrem iného novinárom na tlačovej konferencii Brando Benifei, jeden zo dvoch zákonodarcov EP, ktorí vedú rokovania o chystaných predpisoch.

EÚ je odhodlaná neopakovať chyby z minulosti, kedy bolo technologickým gigantom, ako je Facebook, umožnené vyrásť v multimiliardovej korporácii bez povinnosti regulovať obsah na svojich platformách, vrátane zasahovania do volieb, sexuálneho zneužívania detí a nenávistných prejavov, konštatoval už skôr Dragos Tudorache, druhý z vyjednávačov europarlamentu.

Prísna a ucelená regulácia zo strany EÚ by mohla "byť silným príkladom pre mnoho vlád, ktoré o regulácii uvažujú", uviedla odborníčka na EÚ a digitálnu reguláciu Anu Bradfordová, ktorá sa na Kolumbijskej univerzite zaoberá právom. Ostatné krajiny "možno nebudú kopírovať všetky ustanovenia, ale pravdepodobne budú napodobňovať mnoho jej aspektov," dodala.