Apple zosadil Samsung z pozície najväčšieho predajcu smartfónov

Apple zosadil Samsung z pozície najväčšieho predajcu smartfónov

Americká spoločnosť Apple sa vlani prvýkrát stala najväčším svetovým dodávateľom smartfónov. Zosadila juhokórejský Samsung, ktorý si pozíciu jednotky držal od roku 2011, kedy na prvej priečke vystriedal fínsku Nokiu.

Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnila výskumná spoločnosť IDC. Celkový odbyt smartfónov však vlani klesol o 3,2 percenta na 1,17 miliardy kusov. To je najnižší celoročný údaj za desať rokov.

Minuloročný slabý výkon celého trhu bol do značnej miery spôsobený makroekonomickými problémami a zvýšenými zásobami na začiatku roka. V druhej polovici roka sa ale situácia začala zlepšovať a predaj rástol. Vo štvrtom štvrťroku dodávky stúpli medziročne o 8,5 percenta, viac ako sa čakalo.

Apple vlani podľa prieskumu zvýšil dodávky svojich iPhonov o 3,7 percenta na 234,6 milióna kusov. Jeho podiel na globálnom trhu tak stúpol o 1,3 percentuálneho bodu na 20,1 percenta. Dodávky Samsungu naopak klesli o 13,6 percenta na 226,6 milióna prístrojov a jeho podiel na trh sa znížil na 19,4 percenta z 21,7 percenta predvlani.

Ďalšie tri priečky patria čínskym spoločnostiam. Na tretej pozícii skončila Xiaomi a na štvrté Oppo, obom však predaj klesol. Firme Transsion, ktorá je aktívna najmä v Afrike a skončila piata, naopak predaj stúpol o takmer 31 percent a podiel na trhu o 2,1 percentuálneho bodu na 8,1 percenta.

IDC uviedla, že predaj Applu rástol hlavne v predvianočnom štvrtom štvrťroku, ktorý je tradične najdôležitejším obdobím pre obchod s novými modelmi, a to o 11,6 percenta. Predaj Samsungu v tejto dobe naopak o zhruba 11 percent klesol. V prvej pätici skončili vo štvrťroku ešte čínske firmy Xiaomi, Transsion a Vivo. Tým predaj rástol. Najviac potom firme Transsion, a to o 68,6 percenta.