Cieľom ľudí okolo Voice of Europe bola špionáž vo vnútri EÚ

Jedným z cieľov ľudí okolo mediálnej platformy Voice of Europe bola špionáž vo vnútri Európskej únie, povedal na pondelkovej konferencii v Poslaneckej snemovni riaditeľ českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michal Koudelka. Ocenil, že česká vláda konala tvrdo a nekompromisne, keď platformu a proruských ukrajinských podnikateľov Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka na konci marca zaradila na národný sankčný zoznam. O ich sankcionovaní rozhodla v pondelok na návrh ČR aj Európska únia.

Kúdeľka na konferencii Vnútorná bezpečnosť a odolnosť štátu povedal, že aktivity "pod pláštikom" Voice of Europe mali tri roviny. „V prvej rôzni politici na tej platforme poskytovali proruské či protiukrajinské rozhovory. Druhá, ďaleko závažnejšia, bola tá, že za ruské peniaze osoby pôsobiace pod krytím platformy umiestňovali do západných médií články a informácie, ktoré boli celkom jednoznačne proruské, protiukrajinské, protizápádne a napĺňali snahu o ovplyvňovanie verejnej mienky," uviedol.

A Voice of Europe ügynökhálózata
byu/DonkeyPlatypus inhungary

V tretej rovine sa ľudia pôsobiaci pod krytím Voice of Europe snažili zasiahnuť do júnových volieb do Európskeho parlamentu a potom zaistiť špionáž v rámci EÚ. "To sú veľmi závažné veci, ktoré naša služba dokázala odhaliť," uviedol Koudelka. Ocenil, ako nekompromisne na základe zistení konala česká vláda. "To je reč, ktorej Rusi rozumejú, takto by sme mali postupovať vždy," doplnil šéf kontrarozviedky.

Koudelka ale varoval pred tým, aby si ľudia mysleli, že rozbitie siete zastavilo podobné aktivity Ruska v Európe. "Som presvedčený, že tu pôsobia ďalšie obdobné siete, ktoré sa budú snažiť ohrozovať základné demokratické princípy, rozbiť európsku štruktúru, narušiť dôveru v štát a jeho inštitúcie a členstvo v medzinárodných organizáciách," dodal.

Česká vláda zapísala Voice of Europe aj oboch podnikateľov na národný sankčný zoznam na konci marca. Rovnako teraz rozhodla EÚ. "Na sankčný zoznam EÚ sa na návrh Česka dostali tri subjekty pracujúce v prospech kremeľského režimu. Všetky obmedzenia, ktoré už voči nim uplatňovalo Česko, sú teraz platné pre všetkých 27 členských štátov EÚ," uviedla česká diplomacia.