Polícia nečakane prehľadala kancelárie v EP, pátranie súvisí s Voice of Europe

Polícia nečakane prehľadala kancelárie v EP, pátranie súvisí s Voice of Europe Ilustr. reprofoto: EP

Belgická polícia dnes prehľadala dom a kanceláriu zamestnanca Európskeho parlamentu v Bruseli. Pátranie súvisí s kauzou proruskej mediálnej platformy Voice of Europe a ruským zasahovaním do diania v Európskej únii, informovala belgická tlačová agentúra Belga bez toho, aby spresnila dotknutú osobu.

 

Belgická prokuratúra vo svojom vyhlásení uviedla, že bola prehľadaná aj kancelária podozrivej osoby v Štrasburgu, kde sa tiež nachádza sídlo Európskeho parlamentu. "Prehliadky sú súčasťou prípadu zasahovania, korupcie a členstva v zločineckej organizácii a týkajú sa náznaku ruského zasahovania, keď boli členovia Európskeho parlamentu oslovení a platení prostredníctvom platformy Voice of Europe za šírenie ruskej propagandy," citovala z vyhlásenia agentúra AP.

Prokuratúra sa domnieva, že podozrivý zamestnanec EP hral v celom prípade "významnú úlohu".

Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) v marci oznámila, že sa jej podarilo "odhaliť a zmapovať" aktivity vplyvovej siete financovanej z Ruska a pôsobiace v krajinách EÚ a poťažmo v Európskom parlamente. Česká vláda v reakcii uvalila sankcie na dve fyzické osoby a na mediálnu spoločnosť Voice of Europe. Tento týždeň zaradila Voice of Europe a dvoch proruských ukrajinských podnikateľov Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka na svoj sankčný zoznam aj Európska únia.