Nemecko si predvolalo čínskeho veľvyslanca kvôli kybernetickému útoku

Nemecko si predvolalo čínskeho veľvyslanca kvôli kybernetickému útoku Ilustr. reprofoto: BIS

Nemecko si predvolalo čínskeho veľvyslanca kvôli kybernetickému útoku na Spolkový úrad pre kartografiu a geodéziu (BKG) z roku 2021. Na vládnej tlačovej konferencii to oznámil hovorca ministerstva zahraničia Sebastian Fischer. Útok na úrad, ktorý vytvára podrobné mapy a vyhodnocuje satelitné snímky, je spájaný s čínskou skupinou APT15, známou aj ako Vixen Panda či Ke3Chang.

"Spolková vláda vyzýva Čínu, aby sa takýchto akcií zdržala a aby im bránila," citoval Reuters hovorcu nemeckej diplomacie. Fischer poznamenal, že nemecká vláda vďaka informáciám tajných služieb zodpovednosť pripisuje čínskym hackerom napojeným na vládu.

O útoku na BKG z roku 2021 a možných väzbách na Čínu informovali médiá v minulom roku. Úrad vtedy bez ďalších podrobností potvrdil, že sa stal cieľom hackerov a že včas prijal príslušné opatrenia. Čínskych hackerov v službách Pekingu v minulom roku spojil magazín Der Spiegel aj s možnou dlhoročnou špionážou v nemeckom automobilovom koncerne Volkswagen.

Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), ako sa oficiálne volá nemecká civilná kontrarozviedka, v tohtoročnej výročnej správe varoval, že Nemecko čelí hybridným útokom a špionáži predovšetkým z Ruska, ale aj z Číny. O kybernetických a tiež dezinformačných kampaniach vedených z Ruska a Čína opakovane hovorila aj nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.