Polícia v Paríži zatkla šéfa platformy Telegram Pavla Durova

Polícia v Paríži zatkla šéfa platformy Telegram Pavla Durova Reprofoto youtube TechCrunch

Francúzska polícia v sobotu večer na letisku v Paríži zatkla zakladateľa a šéfa komunikačnej platformy Telegram Pavla Durova, uvádza televízia TF1 s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Informáciu agentúre AFP potvrdil zdroj blízky vyšetrovaniu.

 Tridsaťdeväťročný miliardár Durov, ktorý je občanom Ruska i Francúzska, bol zatknutý v sobotu okolo 20:00 SELČ na ploche letiska Le Bourget, kam pricestoval svojim súkromným lietadlom z Azerbajdžanu.

Francúzske úrady naňho podľa TF1 vydali zatykač v súvislosti s nedostatočným moderovaním obsahu na Telegrame. Nástroje, ktoré Durovom vedená platforma ponúka, z neho podľa francúzskych orgánov činných v trestnom konaní robia spolupáchateľov obchodu s drogami, pedofilných trestných činov a podvodov.

Agentúra Reuters píše, že spoločnosť Telegram sa zatiaľ k správe televízie TF1 nevyjadrila. K zatknutiu Durova sa zatiaľ nevyjadrila ani francúzska polícia alebo ministerstvo vnútra.

Ruské veľvyslanectvo v Moskve podniklo nevyhnutné kroky na objasnenie situácie okolo Pavla Durova, uviedlo podľa agentúry TASS ruské ministerstvo zahraničia. Dodalo ale, že zástupcovia podnikateľa sa na ambasádu neobrátili.

Durov, rodák z Petrohradu, Rusko opustil v roku 2014 po tom, čo odmietol pristúpiť na požiadavky, aby uzavrel opozičné skupiny na sociálnej sieti VKontakte, ktorú tiež založil a neskôr predal. Magazín Forbes hodnotu jeho majetku odhaduje na 15,5 miliardy dolárov.

Durov v súvislosti s platformou Telegramom hovorí, že niektoré vlády sa snažia naňho tlačiť, aby ostali "neutrálni" a neboli "hráčom v geopolitike". Telegram, ktorý je vplyvný najmä v Rusku, na Ukrajine a ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, má v súčasnosti 900 miliónov aktívnych používateľov, píše agentúra Reuters.

Telegram sa po začiatku plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu stal hlavným zdrojom informácií, ktoré znepriatelené strany zverejňujú o vývoji konfliktu. Reuters podotýka, že obsah na telegramových kanáloch býva niekedy zavádzajúci a brutálny. Platformu ako jeden z hlavných komunikačných nástrojov používa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho spolupracovníci. Jej prostredníctvom šíri informácie aj Kremeľ, ruská vláda alebo ruskí vojnoví blogeri. Pre Rusov ide o jedno z mála miest, kde sa môžu dostať k správam o dva a pol roka trvajúcej vojne.