Uber dostal v Holandsku pokutu 290 miliónov eur, nechránil osobné dáta vodičov

Uber dostal v Holandsku pokutu 290 miliónov eur, nechránil osobné dáta vodičov Ilustr. foto: Uber

Prevádzkovateľ alternatívnej taxislužby Uber dostal v Holandsku pokutu 290 miliónov eur. V rozpore s pravidlami Európskej únie posielal osobné dáta európskych vodičov taxi do centrály v Spojených štátoch, oznámil holandský úrad pre ochranu osobných údajov (DPA). Uber podľa neho s kritizovanou praxou už prestal, firma s pokutou nesúhlasí a chce sa odvolať.

Holandský úrad v odôvodnení svojho rozhodnutia oznámil, že Uber nezabezpečil dostatočnú ochranu týchto dát pri prenose. To podľa úradu predstavuje vážne porušenie unijného nariadenia GDPR, ktoré upravuje ochranu citlivých osobných údajov.

"Toto chybné rozhodnutie a tak mimoriadna pokuta sú úplne neopodstatnené. Proces cezhraničného prenosu dát spoločnosti Uber bol za trojročné obdobie nesmiernej neistoty medzi EÚ a USA v súlade s GDPR," povedal agentúre Reuters hovorca Uberu Caspar Nixon. "My sa odvoláme a sme si istí, že zvíťazí zdravý rozum," dodal.

Hovorca tak odkazoval na dobu pred rokom 2020, kedy medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi panovali nezhody ohľadom prenosu osobných dát medzi kontinentmi. Súdny dvor EÚ v júli 2020 označil za neplatné rozhodnutie Európskej komisie, ktoré umožňovalo firmám odovzdávať osobné údaje užívateľov do USA. Reagoval vtedy na podnet rakúskeho aktivistu Maxa Schremsa, podľa ktorého spoločnosť Facebook nerešpektovala pravidlá ochrany citlivých dát.

Uber mal za minulý rok hrubý zisk 14,8 miliardy dolárov oproti zisku 12,2 miliardy USD o rok skôr. Tržby zvýšil takmer o 17 percent na 37,3 miliardy USD.