Uber v Bratislave spúšťa pilotný uberX

Uber v Bratislave spúšťa pilotný uberX Foto: FB uberfacts

Služba Uber na prepravu ľudí, ktorá konkuruje klasickým Taxislužbám, je v 330 mestách na svete. V Bratislave si aplikáciu stiahli tisícky ľudí.

 

 

Uber Slovensko prináša službu uberX, ktorá spája cestujúcich s vodičmi v okamihu cez smartfónovú aplikáciu. Uber neprijímajú v mnohých krajinách s nadšením. Taxislužby ich kritizujú zea podliezanie cien, narúšanie zdravého konkurenčného prostredia a nedodržiavanie miestnych zákonov. V Španielsku ich napríklad zakázali. 

Aplikácia Uber je dostupná na všetkých smartfónoch pracujúcich s operačnými systémami iOS, Android a Windows Phone. Používa GPS lokalizáciu na to, aby našla najbližšieho voľného vodiča. Akonáhle je požiadavka zaznamenaná, cestujúcemu sa zobrazí fotografia vodiča, jeho meno, registračné číslo vozidla a môže sledovať príjazd objednaného automobilu v reálnom čase. Aplikácia cestujúceho upozorní, keď automobil dorazí na dohodnuté miesto.

Cestujúci majú prístup k live GPS mape, ktorú môžu zdieľať so svojimi priateľmi a blízkymi. Tí môžu takto sledovať celú ich jazdu, mať prehľad, kde sa nachádzajú a uistiť sa tak, že do cieľového miesta dorazia bezpečne. Na konci cesty sa neplatí hotovosťou, platba sa automaticky spracuje aplikáciou.

Všetci vodiči sa musia podrobiť dôkladnej kontrole ich trestnej aj vodičskej histórie pred tým, než budú môcť začať prijímať objednávky od cestujúcich. Uber Slovensko pracuje iba s poistenými vodičmi, ktorí už majú potrebné licencie a bude spolupracovať s novými vodičmi, ktorí si potrebné licencie zaobstarajú, píše spoločnosť v tlačovej správe.