O dianí vo Venezuele informujú aj dvaja "novinári", ktorých autoritársky systém nedokáže zavrieť

O dianí vo Venezuele informujú aj dvaja "novinári", ktorých autoritársky systém nedokáže zavrieť Ilustr. reprofoto EP

O povolebnom dianí vo Venezuele informujú na internete spoločne aj dvaja mladí "novinári", ona sa volá La Chama a on El Pana. Na rozdiel od správ, ktoré prinášajú, ale nie sú skutoční a autoritársky režim prezidenta Nicolása Madura ich tak nemôže zatknúť, ako to po prezidentských voľbách urobil už v prípade viac ako tisíc ľudí vrátane novinárov. Informoval o tom server BBC Mundo.

"Chceme vám povedať, že nie sme skutoční. Vytvorila nás umelá inteligencia, ale obsah našich správ skutočný je, informácie sú overené, kvalitné a vytvorené novinármi," uvádzajú veci na pravú mieru La Chama a El Pana. Správy pripravujú novinári skutočných miestnych médií, ale anonymne. Ide o projekt, do ktorého sa zapojila desiatka venezuelských médií a ktorý zaštiťuje organizácia Connectas so sídlom v Kolumbii.

"Je to bezprecedentný príklad žurnalistickej spolupráce v tomto regióne. Možno tak poskytovať overené, presné a kvalitné informácie väčšiemu počtu ľudí," povedal riaditeľ organizácie Connectas Carlos Eduardo Huertas.

Prezidentské voľby vo Venezuele sa uskutočnili 28. júla a ústredná volebná komisia už deň po nich označila za víťaza a za prezidenta zvoleného na ďalšie obdobie od 10. januára súčasnú hlavu štátu Nicolása Madura. Doteraz ale nezverejnila kompletné výsledky, čo zdôvodnila hackerským útokom. Najvyšší volebný súd, ktorý je rovnako ako ústredná volebná komisia lojálny vláde, minulý týždeň víťazstvo Madura potvrdil.

Hlavná koaličná aliancia, ktorú vedie María Corina Machadová, niekoľko dní po voľbách zverejnila na internete záznamy výsledkov volieb z asi 83 percent volebných miestností získané vďaka členom komisií či pozorovateľom opozície pri voľbách. Podľa nich voľby s 67 percentami hlasov vyhral opozičný kandidát Edmundo González, zatiaľ čo Maduro dostal 30 percent. Ústredná volebná komisia tvrdí, že vyhral Maduro s 52 percentami hlasov.

Mnoho krajín, vrátane Spojených štátov, aj Európska únia vyzvali Madurov režim, aby zverejnil kompletné výsledky prezidentských volieb. USA a niekoľko krajín regiónu už tiež uviedlo, že veria výsledkom zverejneným opozíciou a uznáva za víťaza volieb Gonzáleza.

Kvôli zverejneniu kópií výsledkových listín z volebných miestností, na ktoré ale majú podľa serveru BBC Mundo podľa venezuelského zákona právo pozorovatelia pri voľbách z vládnych i opozičných strán, začala prokuratúra vyšetrovanie Gonzáleza a Machadovej. Viní ich zo zločinného sprisahania, uzurpácie funkcií, falšovania úradných listín či hackerského útoku.

V prvom z deviatich videospravodajstiev, ktoré boli v rámci operácie Retuit zatiaľ zverejnené, La Chama a El Pana uvádza, že po voľbách bolo zatknutých vyše tisíc ľudí a najmenej 23 osôb zomrelo pri zásahoch proti demonštrantom. Tie vykonávajú skôr než polície ozbrojené civilné skupiny zvané colectivos, ktoré dlhodobo spolupracujú s políciou.

Madúrova vláda v polovici augusta informovala, že polícia po voľbách zatkla 2229 "teroristov", uviedli umelou inteligenciou vytvorení novinári v skoršom videospravodajstve. Podľa nich mimovládna organizácia Foro Penal hovorí o 1263 zatknutých, vrátane politikov, aktivistov či novinárov. "Prečo sú údaje vlády o zatknutých vyššie?" pýta sa avatarka La Chama. "Ochrancovia ľudských práv tvrdia, že sa tak vláda snaží zastrašiť Venezuelčanov, aby nepokračovali v protestoch," odpovedala si.

Tento týždeň informovala prokuratúra o viac ako 2400 zatknutých, zatiaľ čo Foro Penal uvádza takmer 1600 zadržaných od 29. júla. Zatknutí, medzi ktorými sú aj neplnoletí, čelia obvineniu z podnecovania k násiliu či z terorizmu, za čo hrozí až 30 rokov väzenia.