WHO: Nepreukázala sa spojitosť medzi používaním mobilov a rakovinou mozgu

WHO: Nepreukázala sa spojitosť medzi používaním mobilov a rakovinou mozgu Ilustr. foto: 4ka

Spojitosť medzi používaním mobilných telefónov či ďalších podobných zariadení a nárastom výskytu rakoviny mozgu sa nepreukázala. Tvrdí to prieskum zadaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), napísala agentúra Reuters, ktorá sa s dokumentom zoznámila. WHO by tak mohla zrevidovať svoje predchádzajúce hodnotenie, podľa ktorého nie je isté, či žiarenie z mobilov a obdobných zariadení neškodí zdraviu.

Prieskum vykonal analýzu viac ako 60 štúdií, ktoré vznikli na túto tému v rokoch 1994 až 2022. Výsledky ukazujú, že napriek silnému nárastu používania mobilných telefónov a podobných zariadení nebol vo svete zaznamenaný zodpovedajúci nárast výskytu rakoviny mozgu. To platí aj pre ľudí, ktorí používajú mobilné telefóny dlhodobo alebo mnoho hodín denne.

"Žiadna z väčších skúmaných otázok neukázala na zvýšené riziká," uviedol jeden z autorov dokumentu Mark Elwood z univerzity v Aucklande. Štúdia sa týkala rakoviny mozgu u dospelých a detí, leukémie a nádorov hypofýzy a slinných žliaz. Okrem mobilov sa prieskum týkal aj vystaveniu žiarenia z vysielačov či v pracovnom prostredí.

WHO a jej špecializovaný orgán, Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), už skôr zaradili žiarenie z mobilov do kategórie 2B. To znamená, že WHO nemôže úplne vylúčiť negatívne dopady žiarenia na ľudské zdravie. Poradný orgán WHO však vyzval na prehodnotenie tejto klasifikácie vzhľadom na nové údaje. Nové hodnotenie organizácia zverejní na začiatku budúceho roka.