Európska komisia podpísala Rámcový dohovor Rady Európy o umelej inteligencii

Európska komisia podpísala Rámcový dohovor Rady Európy o umelej inteligencii Ilustr. foto: Eset

Európska komisia dnes v mene EÚ podpísala rámcový dohovor Rady Európy o umelej inteligencii.

 

Dohovor je prvou právne záväznou medzinárodnou dohodou o umelej inteligencii a je plne v súlade s aktom EÚ o umelej inteligencii, prvým komplexným nariadením o umelej inteligencii na svete. V dohovore sa stanovuje spoločný prístup, ktorý má zabezpečiť, aby boli systémy umelej inteligencie v súlade s ľudskými právami, demokraciou a právnym štátom, a aby zároveň umožňovali inovácie a boli dôveryhodné.

Zahŕňa niekoľko kľúčových koncepcií z aktu EÚ o umelej inteligencii, ako je prístup založený na riziku, transparentnosť v celom hodnotovom reťazci systémov umelej inteligencie a obsahu vytvorenom s jej pomocou, podrobné dokumentačné povinnosti pre systémy umelej inteligencie identifikované ako vysokorizikové a povinnosti riadenia rizík s možnosťou zaviesť zákazy pre systémy umelej inteligencie považované za jednoznačnú hrozbu pre základné práva.

Dohovor Rady Európy, ktorý bol dnes podpísaný, je súčasťou širšieho medzinárodného úsilia EÚ v oblasti umelej inteligencie, ktoré zahŕňa diskusie v rámci G7, OECD, G20 a OSN. Dohovor sa bude v EÚ vykonávať prostredníctvom aktu o umelej inteligencii, v ktorom sa stanovujú harmonizované pravidlá uvádzania systémov umelej inteligencie na trh, ich zavádzania a používania, v prípade potreby aj spolu s ďalšími príslušnými právnymi predpismi EÚ. Komisia po podpise pripraví návrh rozhodnutia Rady o uzavretí dohovoru. Súhlas by mal udeliť aj Európsky parlament.