Google vyhral na súde EÚ spor o pokutu 1,49 miliardy eur za obmedzovanie konkurencie

Google vyhral na súde EÚ spor o pokutu 1,49 miliardy eur za obmedzovanie konkurencie

Americká internetová spoločnosť Google zo skupiny Alphabet vyhrala na súde Európskej únie spor o pokutu 1,49 miliardy eur. Žaloba ju vinila z obmedzovania konkurencie na trhu s internetovou reklamou. Pokutu firma dostala pred piatimi rokmi.

Súdny dvor EÚ to dnes oznámil v tlačovej správe s tým, že európske regulačné orgány pochybili. Firma sa na súde bránila obvineniu, že obmedzuje konkurenciu na trhu s internetovou reklamou. Pokutu dostala od Európskej komisie pred piatimi rokmi.

"Súd (...) potvrdil väčšinu posúdenia komisie, ale zrušil rozhodnutie, ktorým bola spoločnosti Google uložená pokuta vo výške takmer 1,5 miliardy eur, najmä z dôvodu, že pri posudzovaní dĺžky trvania zmluvných ustanovení, ktoré zistila nekalými, nezohľadnila všetky relevantné okolnosti,“ uviedol únijný súd.

Únijné regulačné orgány tvrdili, že spoločnosť Google - ako dominantný sprostredkovateľ online reklamy - nezákonne bránila konkurentom, ako sú Yahoo a Microsoft, v umiestňovaní reklamy na webové stránky tretích strán. Proti dnešnému rozhodnutiu sa možno ešte odvolať na najvyšší tribunál bloku Únie, Súdnemu dvoru.

Najpopulárnejšiemu internetovému vyhľadávaču na svete Európska komisia vymerala pokutu v roku 2019. Spolu už od nej Google dostal pokuty za 8,25 miliardy eur a v niektorých prípadoch spoločnosť musela zmeniť obchodný model.

Dnešné rozhodnutie je pre americkú firmu malou náplasťou na rozhodnutie európskeho súdu z minulého týždňa. Minulý utorok Google prehral spor vo veci zneužívania monopolných právomocí, takže musí zaplatiť pokutu 2,42 miliardy eur.

Brusel sa už niekoľko rokov stretáva s tým, ako zabrániť narušovaniu hospodárskej súťaže zo strany obrích technologických spoločností. Prišiel preto so zákonom o digitálnych trhoch (Digital Markets Act - DMA), ktorý má bojovať proti dominantnému postaveniu veľkých online platforiem.