Vznikla Etická komisia pre zodpovedné používanie umelej inteligencie na Slovensku

Vznikla Etická komisia pre zodpovedné používanie umelej inteligencie na Slovensku

Novozaložená Asociácia AI na svojm prvom stretnutí založila Etickú komisiu, ktorá chce určovať pravidlá pre zodpovedné využívanie umelej inteligencie na Slovensku.

"AI už nie je hudbou budúcnosti, je to realita, ktorá formuje trh práve teraz – a my budeme pri tom, aby sa AI používalo správne a transparentne v súlade s EU AI Act. Pre slovenské firmy to znamená jasné smerovanie, ako s AI pracovať tak, aby prinášalo hodnotu a zároveň podporovalo dôveru na trhu," avizuje ASAI.

Nová Etická komisia sa bude zaoberať prípravou etického kódexu pre používanie umelej inteligencie v slovenskom podnikateľskom prostredí. Cieľom etickej komisie bude tiež praktická implementácia noriem EU AI Act do každodenného života slovenských podnikateľov. Tento kódex a implementácia majú slúžiť ako návod pre firmy, ako zodpovedne a v súlade s európskou legislatívou používať AI.

„Naším cieľom je vytvoriť etický rámec, ktorý bude reflektovať aktuálne trendy a potreby podnikateľského prostredia na Slovensku. AI je nesmierne silný nástroj, a je dôležité, aby jeho používanie bolo v súlade s etickými princípmi a legislatívou, ktoré podporia dlhodobú dôveru a transparentnosť na trhu,“ povedal Robo Gašparovič, predseda správnej rady Asociácie AI - ASAI.

Okrem toho bola vytvorená aj sekcia vzdelávania, ktorá sa bude zameriavať na formálne a neformálne vzdelávanie v oblasti umelej inteligencie. Zároveň vznikla aj stratégia na šírenie povedomia o AI v spolupráci s médiami, ktoré sú členmi asociácie. Cieľom tejto sekcie je nielen poskytnúť kvalitné vzdelávacie programy, ale aj podporiť strategickú komunikáciu a informovanosť o umelej inteligencii v slovenskom mediálnom priestore.

Členovia Asociácie sú JOJ Group, Bauer media, Radio Group, News & Media Holding, SOZA, Slovakia Online, Tomarco, FinWin, Zircon Tree, Online Toro Digital, Invelity, Transformio, Innovations, TiBi Digital, PS:Digital, Lajmon network, IML Consulting, AjTyAI, Art of Possible a Salestuning.