Prejavy narcizmu blikajú z niektorých profilov ako reflektory. Toto je 7 príznakov

Prejavy narcizmu blikajú z niektorých profilov ako reflektory. Toto je 7 príznakov Ilustr. foto: Emily in Paris/Netflix

Profily na sociálnych sieťach ukazujú neraz viac, ako by ich majitelia chceli. Niektoré typické znaky a vzory správania na sociálnych sieťach môžu naznačovať možné narcistické tendencie. Psychologičky Jessica McCain a Keith Campbell skúmali, ako sa narcistické osobnostné črty môžu prejavovať v online prostredí, kde sa jednotlivci zameriavajú na sebaprezentáciu a získavanie potvrdenia od ostatných. Tieto znaky môžu naznačovať narcistické sklony:

1. Nadmerné množstvo selfie a filtre
Ľudia s narcistickými sklonmi a narcisti často zdieľajú veľké množstvo selfie alebo fotiek, na ktorých zdôrazňujú svoj fyzický vzhľad. Tieto fotku môžu byť aj dôkladne upravené. Hlavným cieľom je získanie pozornosti a obdivu. Fotky môžu byť prehnane perfekcionistické, pričom často ukazujú osoby v najlepšom svetle. Zámerom je vyvolať dojem dokonalosti.

2. Obsesia počtom followerov
Pre narcistov sú followeri často ukazovateľom ich hodnoty a úspechu. Môžu nadmerne zdôrazňovať, koľko ľudí ich sleduje alebo komentuje. Zaujímavé sú aj vzťahy s followermi. Narcistické osoby sa môžu sústrediť na získanie pozornosti od cudzích ľudí, zatiaľ čo s blízkymi môžu udržiavať vzdialené alebo povrchné vzťahy.

3. Nadmerné očakávanie „lajkov“ a komentárov: Takíto ľudia môžu byť posadnutí tým, koľko „lajkov“ a komentárov ich príspevky získavajú, a môžu ich publikovať len za tým účelom. Súčasťou narcizmu je aj potreba neustáleho uznania. Na sociálnych sieťach to môže znamenať časté zdieľanie osobných alebo profesionálnych úspechov, aj tých najmenších, s cieľom získať obdiv.

4. Používanie „ja“ a „mne“
Narcisti majú tendenciu sústrediť sa na seba, čo sa môže prejaviť v častom používaní slov ako „ja“, „mne“, „môj“ v príspevkoch a komentároch. No môžu používať sociálne siete aj na verejné riešenie svojich životných drám alebo konfliktov a to z jednoduchého dôvodu, aby získali súcit alebo podporu.

5. Perfektný život na verejnosti
Ľudia s narcistickými sklonmi a narcisti majú tendenciu prezentovať na sociálnych sieťach svoj život ako dokonalý – od úžasných vzťahov, po dokonalé dovolenky a aktivity. Všetko je často dôkladne vybrané tak, aby vzbudzovalo u ostatných závisť.
Zároveň môžu sledovať a komentovať profily druhých spôsobom, ktorý zdôrazňuje ich vlastné úspechy alebo vzhľad, čo môže byť tiež istým spôsobom prejavom závisti.

6. Exhibícia úspechov
Narcistickí ľudia často používajú sociálne siete na neustále zvýrazňovanie svojich úspechov, zručností, výletov alebo spoločenských akcií, aby sa javili ako úspešní a obdivuhodní. Môžu sa pokúšať odlíšiť sa od „priemerných“ ľudí tým, že ukazujú svoj jedinečný životný štýl alebo spoločenské postavenie.

7. Striedanie extrémnych emócií
Príspevky môžu ukazovať extrémne emócie – od extrémnej radosti až po veľké drámy alebo pocity obete – čo môže byť spôsob, ako manipulovať s pocitmi svojich followerov. Narcisti zároveň môžu zdieľať príspevky, ktoré naznačujú, že sú obeťou alebo majú problém, aby od ostatných získali pomoc, súcit alebo uznanie.