Za rasistický status na Facebooku dostala politička väzenie

Za rasistický status na Facebooku dostala politička väzenie Reprofoto: Francetv

Politička prirovnala na Facebooku ministerku k opici.

 


Na deväť mesiacov odsúdil súd vo francúzskej Guyane bývalú členku ultrapravicového Národného frontu Annu-Sophie Leclerovú za to, že na Facebooku zdieľala fotku ministerky spravodlivosti Christiany Taubirovej s fotkou opice. K trestu ju odsúdil súd v prefektúre Cayenne v utorok 15. júla.

 

Leclerová zdieľala na Facebooku fotomontáž ministerky spravodlivosti, na ktorej je fotka opice s nápisom 18 mesiacov a fotka ministerky s nápisom teraz, o prípade informuje francetvinfo.

Na političku podala trestné oznámenie strana Walwari, ktorú založila ministerka.

Žaloba požadovala trest štyri mesiace, päť rokov zákazu angažovania sa v politických štruktúrach (vo voľbách) a pokutu 5 tisíc eur, no súd rozhodol o deviatich mesiacoch, 5 rokov nesmie kandidovať a musí zaplatiť pokutu 50 tisíc eur. Pokutu dostala aj politická strana Národný front, ktorú Leclerová v minulosti zastupovala, a to aj napriek tomu, že političku minulý rok zo strany vylúčili.

Odporúčame aj: Prokuratúra už v prípade rasistického výroku Kormúthovej rozhodla

Politička sa obhajovala, že to bol len humor, že to nemá nič spoločné s rasizmom. A že ani nebola autorom fotokoláže, len ju zavesila a po niekoľkých dňoch stiahla.
Podľa agentúry AFP považuje Lecerová rozhodnutie súdu za absolútne neprimerané a odvolá sa.