Poslanec podáva za rasistický vtip na Plus jeden deň podnet

Poslanec podáva za rasistický vtip na Plus jeden deň podnet Zdroj: pluska.sk

Podľa podpredsedu výboru pre ľudské práva ospravedlnenie nestačí.

Redakcia denníka PLUS jeden deň dnes zverejnila na svojej spravodajskej stránke rasistický vtip. Po tom, ako ich "vtip týždňa" vyvolal na sociálnych sieťach vlnu kritiky, redakcia ho zo stránky odstránila a na sociálnych sieťach zverejnila ospravedlnenie.

Podrobnosti: Pluska po kritike rasistický vtip odstránila

Podpredseda výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Peter Pollák ml. (OĽANO) s týmto vysvetlením nie je spokojný. „Niekto tento vtip napísať musel a niekto jeho obsah skontrolovať mal. Žiaľ, nestalo sa. Denník PLUS jeden deň je teraz zodpovedný za to, koľko ľudí ľudí tento 'vtip' bude používať,“ upozornil.

Podľa Polláka je táto situácia veľmi podobná konaniu poslanca Milana Mazureka. Ten niekoľkokrát napísal na sociálne siete extrémistický status a neskôr ho vymazal. Ale až potom, ako si ho všimli tisícky ľudí a začali ho zdieľať.

„Niečo také sa diať nesmie. A je jedno, či je to zámer, alebo nie. Preto som sa rozhodol podať podnet na Tlačovú radu, ktorej úlohou je práve ochrana novinárskej etiky. Očakávam, že redakcia urobí v súvislosti so zlyhaním človeka razantné kroky a vyvodí zodpovednosť. V slušnej spoločnosti podobné vtipy nemajú miesto,“ dodal Pollák.