Petit Press zakladá web s ľahším obsahom - Fičí.sk

Petit Press zakladá web s ľahším obsahom - Fičí.sk Foto: Sashe.sk

Pod vydavateľstvom denníka Sme vzniká bulvárno-zábavný web podľa vzoru známeho Buzzfeed.

 


Fičí.sk v článku s podtitulom Mr. Proper výživy je nechutne zdravý zozbieral fotky pózujúcého Igora Bukovského, v dalšom zas ponúka 8 tvárí Martina Jakubca, po ktorých už nikdy nebudete ako predtým, či kompletný Atlas rekvizít bratislavskej hipsterskej kaviarne v 60 obrázkoch. Články používajú titulky s výzvami, emóciami a číslami, ako sú typické pre bulvár.

 

„Na Fičí.sk nájdete všetko, čo fičí slovenským internetom. Chceme byť prví, na koho si spomeniete, keď nemáte chuť na strohé spravodajstvo ani prvoplánový bulvár. Spoznaj, zabav sa, inšpiruj sa a pošli ďalej," charakterizuje sa web na svojej stránke.

Web má zatiaľ testovaciu verziu. V ostrej prevádzke bude pravdepodobne od budúceho týždňa. Šéfredaktorom je Peter Nagy, ktorý je tiež tvorcom obsahu. Po spustení bude portál spolupracovať s externými prispievateľmi. Projekt vymyslel a chystal Radoslav Augustín zo Sme.sk, ktorý je medzi redaktormi, ktorí na protest proti vstupu Penty do Petit Pressu z vydavateľstva odchádza. 

Dizajnovou aj obsahovou inšpiráciou pre Fičí.sk sú portály ako BuzzFeed, Upworthy či Bored Panda. „Všetok obsah bude originálny a autorský. Chceme, aby ľudia na Fičí.sk spoznávali, zabávali sa, inšpirovali sa a články posielali ďalej svojim priateľom," povedal Nagy pre Omédiách.com.

Jednou z najznámejších stránok s takýmto obsahom je americký BuzzFeed. Vznikol v New Yorku v roku 2006 a dnes patrí medzi svetové značky, hoci má za sebou aj škandál ohľadom plagiátorstva. Pôvodne začínal s publikovaním čisto zábavného virálneho obsahu, aktuálne má aj klasické novinárske témy, stále v nich prevláda nadľahčený štýl písania.

Vydavateľstvo Petit Press doteraz nemalo projekt, ktorý by bol zameraný na ľahší obsah určený výhradne pre internetové publikum. „Vidíme v tom šancu ponúknuť slovenskému publiku inovatívny prístup k tvorbe a šíreniu internetového obsahu," povedal Nagy.