Babišove HNky sa chvália číslami, ktoré nikdy nemali

Babišove HNky sa chvália číslami, ktoré nikdy nemali Foto: Omédiách.com

V promo videu, ktoré vydavateľstvo Mafra Slovakia pripravilo k spusteniu HNtelevízie, sa vydavateľstvo chváli rekordnou mesačnou návštevnosťou webu hnonline.sk.

 

 

"HNonline.sk každý mesiac prekonáva rekordy návštevnosti! 830 tisíc používateľov a 17 miliónov zobrazení," píše vydavateľstvo. Nepíše už z akých údajov čerpalo. V slovenskom online biznise sa používajú údaje z AIMmonitoru, tie používajú aj hnonline.sk vo svojom cenníku. Všetky weby začlenené pod hnonline.sk podľa AIMmonitoru takýto počet zobrazení od roku 2007, čo ich monitoruje AIMmonitor, nedosiahli. V marci mali hnonline.sk, podľa údajov AIMmonitoru, 706 tisíc reálnych užívateľov (RU) a 13,4 miliónov zobrazení (PV). Vo februári to bolo ešte menej: 655 tisíc RU 12,4 miliónov PV.

 

Požiadali sme marketingového riaditeľa vydavateľstva Denisa Schvarzca o vysvetlenie, odkiaľ sú čísla v spote, zatiaľ neodpovedal. Riaditeľ vydavateľstva Vladimír Mužík na otázku SMSkou odpísal, že asi z AIMmonitoru – mesačné RU a PV.

Pátrali sme, ako k číslam v spote prišli

Je možné, že použili čísla z Google Analytics, ktoré môžu byť oproti AIMmonitoru vyššie (tam sa používajú aj spomínaní „používatelia"). Ale v tom prípade by ekonomické vydavateľstvo malo riadne uviesť ako zdroj – Google Analytics. Pretože vydavateľstvá na Slovensku štandardne v svojích prezentáciách používajú čísla AIMmonitoru.

Alebo zamenili čísla hnonline.sk s celou Mafra Slovakia. Mafra Slovakia je okrem honline.sk aj prevádzkovateľom webu zlavnene.sk aj aaadopyt.sk. Ak by sa prirátali k číslam hnoline.sk, to číslo by sa k tomu približovalo.

Marec/15 AIMmonitor

Ale zlavnene.sk a aaadopyt.sk podľa AIMmonitoru nepatria pod hnonline.sk, pod web, ktorým sa chváli v spote vydavateľstvo Andreja Babiša. Takže hnonline.sk nemá 17 miliónov zobrazení, ale len 13,4 miliónov.

 

Aktualizácia o stanovisko vydavateľstva (19:30):

Mafra Slovakia: Za chybu sa ospravedlňujeme, video budeme aktualizovať

Reakciu na článok nám poslal riaditeľ pre PR a marketing Denis Schvarcz:

"HNonline.sk každý mesiac prekonáva rekordy návštevnosti, v marci sme prekonali ako vydavateľstvo MAFRA Slovakia 866 tisíc RU, 16,9 miliónov PV. HNonline.sk malo tiež výborný posledný mesiac marec - historický rekord vyše 700 tisíc RU).

Čísla v klipe sú z AIM monitora za január a celé vydavateľstvo, ktoré spúšťa nový projekt HNtelevízia, na začiatku je preto aj naše logo.

Vďaka za upozornenie, neuvedomili sme si, že by si ktokoľvek mohol čísla spojiť len s HNonline.sk. Logo našej vlajkovej lode sme dorábali v klipe dodatočne.

Citáciu vo videu preformulujeme, dáta máme transpanentne zverejnené v AIM monitore aj na stránke, nikdy nebolo naším zámerom zavádzať.

Za chybu sa ospravedlňujeme, video budeme aktualizovať."