Redaktorka BBC omylom rozšírila správu o hospitalizácii Alžbety II.

Redaktorka BBC omylom rozšírila správu o hospitalizácii Alžbety II. Reprofoto youtube

Redaktorka britskej stanice BBC dnes nechtiac oznámila na Twitteri, že kráľovná Alžbeta II. je v starostlivosti jednej z londýnskych nemocníc.

 

 

Stalo sa to pri jednom z pravidelných nácvikov spravodajskej stanice BBC pre prípad úmrtia Alžbety II. Informoval o tom web denníka The Daily Telegraph. Novinárka Ahmen Khawajaová sa hneď verejne ospravedlnila za falošnú správu, ktorá bola podľa nej niečí "hlúpy žart".

Mimoriadna správa vyzerala takto: "Kráľovná Alžbeta je v starostlivosti londýnskej nemocnice kráľa Edwarda VII. Ďalšie informácie už čoskoro: BBCWorld," znel podľa denníka tweet odoslaný z telefónu Khawajaovej, ktorý sa okamžite šíril ďalej. Keď si redaktorka chybu uvedomila, zverejnila tweet, že išlo o falošný poplach a že jeho text zmazala. Tvrdí tiež, že telefón nechala bez dozoru a že išlo o čísi "hlúpy vtip". "Ospravedlňujem sa, keď som niekoho znepokojila," napísala Khawajaová.

"Z účtu jedného z novinárov nedopatrením odišli tweety o tom, že jeden z členov kráľovskej rodiny ochorel," vysvetlila BBC a ospravedlnila sa.

BBC dnes nacvičovala scenár pre prípad úmrtia v kráľovskej rodine a novinári mali zakázané o tom informovať na sociálnych sieťach.

Osemdesiatdeväťročná Alžbeta II. dnes naozaj v nemocnici kráľa Edwarda VII. bola, podstúpila tam však bežnú zdravotnú prehliadku a potom zase z nemocnice odišla.