Ďalšia skupina falošných diskutérov vychvaľuje politikov Smeru

Ďalšia skupina falošných diskutérov vychvaľuje politikov Smeru Foto: Smer

Pred rokom časopis Mono odhalil skupinu falošných blogerov, ktorí sa zastávali politikov Smeru. Robili to pravidelne a zjavne organizovane. Najviac komentárov pribúdalo pred voľbami.

Denník N upozorňuje na novú skupinu tzv. košických falošných blogerov, ktorí vo veľkom ospevujú košických lídrov Smeru.

„V súčasnosti majú skupinu falošných podporovateľov aj košickí politici – najmä minister zdravotníctva Viliam Čislák a primátor Košíc a bývalý minister zdravotníctva Richard Raši," píše Denník N, ktorý odhalil dve desiatky falošných účtov na Facebooku a ďalšie sleduje a analyzuje.

Zvyčajne maj diskutéri fotografie ľudí pochádzajúcich zo Švédska, Talianska, Holandska. Falošné účty vznikli v rokoch 2014 a 2015, nemajú žiadnych priateľov, majú prázdny profil a robia gramatické chyby. Nediskutujú len pod účtami politikov, ale sú aktívni na facebookových stránkach o Košiciach, napríklad Košice na Facebooku, košice:dnes, KosickeSpravy alebo Košická doprava.

Jedným z nich je napríklad Michal Zub.

Zub komentuje fotku Košíc od Rašiho:

Zub debatuje s Bauerom:


„Prví falošní Košičania začali na Facebooku vznikať v lete minulého roku. Pomáhali zlepšovať imidž Richarda Rašiho pred novembrovými komunálnymi voľbami. Ich príspevky sa dajú nájsť napríklad pod účtom primátorského kandidáta Rudolfa Bauera: "Pán primátor sa zúčastňuje množstva stretnutí s ľuďmi a nie je ako vy, ktorý urobíte jedno stretnutie a je z toho 'halo'," napísal Bauerovi Michal Zub," píše Denník N.

Na veľkú skupinu falošných diskutérov upozornil koncom roka 2013 časopis Mono. Mal ich stopy už od roku 2010. Pričom k dispozícii mal aj inštruktážne maily, ktoré usmerňovali diskutérov, o čom majú písať. Medzi adresátmi jedného z takýchto mailov boli súčasní poslanci Smeru Anton Martvoň a Andrej Kolesík.

Aj vtedy mali diskutéri viacero spoločných znakov: "fotku stiahnutú z internetu, vymyslené meno, na Facebooku boli navzájom priatelia – a všetci mali potrebu vyjadrovať sa v diskusiách pod článkami na spravodajských portáloch a blogoch. To, že spoločne prispievali do skupiny "SDKÚ OKLAMALA SLOVENSKO" ešte nie je nič zvláštne. Zaujímavé je, ako sa spoločne organizovali a koordinovali," napísalo Mono.