Za urážlivé komentáre diskutérov má niesť zodpovednosť web

Za urážlivé komentáre diskutérov má niesť zodpovednosť web Ilustr. foto FB

Európsky súd pre ľudské práva dnes potvrdil zodpovednosť portálu za urážlivé komentáre svojich užívateľov.

Rozsudok v prípade veľkého estónskeho spravodajského webu môže mať vplyv na fungovanie portálov vo všetkých členských krajinách Rady Európy, medzi ktorými sa nachádza aj Slovenská republika.

Súd dnes rozhodoval v kauze sporu o hanlivé a výhražné komentáre na portáli Delfi, jednom z najnavštevovanejších spravodajských webov v Estónsku.

Anonymní užívatelia na ňom v roku 2006 urážali prevádzkovateľa lodnej dopravy k miestnym ostrovom, ktorý nechal v zime ľad prerážať ľadoborcom. Čo sa nepáčilo tým, ktorý v zime jazdili na ostrovy po silnom ľade.

Dopravná spoločnosť, prevádzkujúca trajekty, portál zažalovala. Estónske súdy jej dali za pravdu a v roku 2008 uložili portálu Delfi peňažnú pokutu vo výške 5000 estónskych korún (cca 300 eur).

Právni zástupcovia spravodajského webu sa odvolávali na slobodu slova. Podľa sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva ale neodstránili prevádzkovatelia portálu Delfi urážlivé komentáre dostatočne rýchlo. Urobili tak totiž až na žiadosť dopravnej spoločnosti šesť týždňov po uverejnení článku, pod ktorým sa objavili.

Dnešné verdikt môže mať vplyv na prevádzkovateľov internetových stránok vo všetkých 47 krajinách Rady Európy. Jej členmi sú okrem 28 štátov Európskej únie aj Švajčiarsko, Nórsko, Turecko aj väčšina krajín juhovýchodnej a východnej Európy, vrátane Ruska a Ukrajiny.

Proti dnešnému rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva sa už nemožno odvolať.