NSA špehovala v OSN - pomáhať jej pri tom mala firma AT&T

NSA špehovala v OSN - pomáhať jej pri tom mala firma AT&T Foto: OSN

Popredná americká telekomunikačná spoločnosť AT&T zabezpečovala rozsiahlu podporu americkej Národnej agentúre pre bezpečnosť (NSA) pri sledovaní internetovej komunikácie prechádzajúcej cez Spojené štáty. Napísal to v sobotu americký denník The New York Times, ktorý sa odvolal na novo zverejnené dokumenty NSA.


AT&T vraj špionážnej službe NSA poskytovala technickú podporu pri vykonávaní tajného súdneho príkazu, ktorý umožňoval nahrávať všetku internetovú komunikáciu v ústredí Organizácie spojených národov. OSN patrí k zákazníkom AT&T.

Dokumenty, na ktoré list odkazuje, pochádzajú z rokov 2003 až 2013. Poskytol ich vraj bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, ktorý ako prvý predvlani upozornil na tajné monitorovacie programy a v USA je stíhaný za zverejňovanie tajných údajov. Snowden sa dlhodobo ukrýva v Rusku.

Denník tvrdí, že AT&T pomáhala špionážnej službe pri viacerých tajných činnostiach. NSA vraj vďaka tomu mohla sledovať medzinárodnú internetovú komunikáciu, ktorá prechádzala cez uzlové zariadenia počítačových sietí v Spojených štátoch. Inžinieri AT&T tiež vraj boli prví, ktorí používali nové sledovacie technológie vynájdené NSA. V roku 2011 začala AT&T údajne poskytovať NSA záznamy o viac ako 1,1 miliarde vnútroštátnych hovorov uskutočnených mobilnými telefónmi.

Hovorca AT&T Brad Burns agentúre Reuters povedal, že spoločnosť neposkytuje vyšetrovacím úradom dobrovoľne žiadne informácie okrem prípadov ohrozenia života, kedy sa hrá o čas. Ďalej vraj Burns nemá k článku čo dodať.