Vlády viacerých krajín vraj špehovali novinárov či právnikov pomocou špeciálneho programu (VIDEO)

Vlády viacerých krajín vraj špehovali novinárov či právnikov pomocou špeciálneho programu (VIDEO) Reprofoto youtube Investigace

Vlády rôznych krajín využili technológiu kontroverznej izraelskej spoločnosti NSO Group na špehovanie novinárov, ľudskoprávnych aktivistov či právnikov. Vyplýva to z dnes zverejnených záverov investigatívnej práce 17 svetových médií, na ktorých sa podieľal aj český server investigace.cz. Vlády podľa týchto záverov zneužili špionážny program od NSO nazvaný Pegasus. Izraelská firma dlhodobo trvá na tom, že jej technológie sú určené len na použitie proti zločincom či teroristom.

Pegasus dokáže napadnúť telefóny s operačnými systémami iOS alebo Android, u ktorých umožní prehľadať emailovú a SMS komunikáciu, fotografie, nahrávať telefónne hovory alebo potajomky zapnúť kameru a mikrofón.

Nezisková organizácia Forbidden Stories v spolupráci s organizáciou na ochranu ľudských práv Amnesty International získala prístup k zoznamu z roku 2016, na ktorom je cez 50.000 telefónnych čísel, ktoré klienti NSO vybrali pre možné sledovanie. Je na ňom najmenej 180 novinárov, 600 politikov, 85 ľudskoprávnych aktivistov či 65 významných podnikateľov, uvádza analýza. Analýza zoznamu naznačuje, že softvér zneužívali vlády v minimálne desiatich krajinách: Azerbajdžane, Bahrajne, Indii, Kazachstane, Mexiku, Maroku, Maďarsku, Rwande, Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch.

Médiá, ktorá sa podieľali na zisťovaniach, plánujú v nasledujúcich dňoch zverejniť identity ľudí, ktorí sa na zozname objavili. Sú medzi nimi novinári popredných svetových médií ako je CNN, El País, The New York Times, Reuters, AFP alebo AP. Spyware mohol cieliť napríklad na editorku The Financial Times alebo maďarských novinárov.

Čísla na zoznamoch nie sú dôkazom toho, či Pegasus príslušné zariadenie napadol, uvádza denník The Guardian, ktorý sa tiež podieľal na investigatívnej práci. Analýza malej vzorky telefónnych čísel však ukázala, že stopy po špehovacom systéme mala viac ako polovica z nich.

Spoločnosť NSO vo vyhlásení odmietla "lživé tvrdenie" o aktivite svojich klientov. Uviedla však, že všetky "vierohodné tvrdenia" ohľadom zneužitia programu bude prešetrovať. Zoznam telefónnych čísiel podľa firmy nemôže obsahovať osoby, na ktoré s pomocou programu Pegasus zameriavali vlády, a počet 50.000 označila NSO za prehnaný.

NSO podľa The Guardianu predáva svoju technológiu iba vojenským, bezpečnostným a spravodajských subjektom. Uvádza tiež, že pred predajom špehovacieho nástroja preveruje, nakoľko klienti ctia ľudské práva.