Natáčať terasu premiéra už nebude jednoduché. Drony už majú obmedzenia

Natáčať terasu premiéra už nebude jednoduché. Drony už majú obmedzenia Foto: Tested

Zábery z dronu na haciendu politika, alebo záber na dav ľudí počas demonštrácie? Ak budú novinári chcieť urobiť takéto zábery, nebude to už zadarmo a budú k tomu potrebovať povolenie. Sprísnené podmienky sa týkajú kohokoľvek, kto chce dron alebo jemu podobné zariadenie používať. 

 

 

Dopravný úrad zverejnil rozhodnutie, ktorým reguluje používanie lietadiel spôsobilých lietať bez pilota vo vzdušnom priestore Slovenskej republiky.
Dopravný úrad prišiel s obmedzeniami potom, ako došlo pred niekoľkými dňami k incidentu s novinármi Nového Času. Tí bez povolenia použili dron, s ktorým chceli snímať miesto dopravnej nehody a to v čase, keď Dopravný úrad s vrtuľníkom robil vyšetrovacie úkony.

Predseda Dopravného úradu Ján Breja vyzval na tlačovej besede verejnosť aj právne subjekty k maximálnej disciplinovanosti pri používaní dronov.

Viac: Na mieste leteckého nešťastia došlo k incidentu s novinármi

Na narúšane súkromia sa sťažoval už aj premiér Robert Fico. Zábery s dronom na terasu premiéra priniesol nedávno Knzervatívny výber.

Podľa rozhodnutia diaľkovo riadené lietadlá alebo modely lietadlá, ktoré môžu fotografovať či natáčať, ako aj modely lietadiel s hmotnosťou nad 20 kilogramov sa musia evidovať na Dopravnom úrade. Potrebná je aj teoretická a praktická skúška pred inšpektorom úradu, ktorá je bez poplatku.

Za vydanie povolenia na vykonávanie leteckých prác sa platí 600 eur na 12 mesiacov. Pokuta za používanie nezaregistrovaného dronu je 330 eur.

Voľnejšie pravidlá platia pre drony do pol kilogramu, ktoré sú zaradené medzi hračky.

„Let diaľkovo riadeným lietadlom alebo modelom lietadla sa musí vykonať tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť iných lietadiel, osôb a majetku na zemi a aby sa zabezpečila ochrana životného prostredia pred hlukom a emisiami zo znečisťujúcich látok z diaľkovo riadeného lietadla alebo modelu lietadla," píše sa v rozhodnutí.

Takéto lietadlá môžu lietať vo vzdialenosti 1500 metrov od husto osídlenej oblasti miest, obcí alebo zhromaždísk ľudí, ak má takéto diaľkovo riadené lietadlo maximálnu vzletovú hmotnosť väčšiu ako 7 kg a je poháňané spaľovacím motorom.

Ďalšie pravidlá z rozhodnutia:
- osoba, ktorá takéto lietadlo ovláda, musí ho nepretržite sledovať, nesmie sa počas jeho letu premiestňovať
- zhadzovanie predmetov alebo rozprašovanie chemických látok je zakázané. To neplatí, ak ide o vykonávanie leteckých prác.
- zakázané je lietanie v noci
- let lietadlom-hračkou možno vykonať vo vzdialenosti väčšej ako 300 metrov od osoby, ktorá ovláda lietadlo-hračku a vo výške nie väčšej ako 30 metrov nad zemou

(Celé rozhodnutie)