Nezdieľajte text Wericha o nacistoch a islame. Je to podvrh

Nezdieľajte text Wericha o nacistoch a islame. Je to podvrh

Podobne ako sa nedávnom šíril vymyslený citát s fotografiou Milana Lasicu sa tentokrát šíri vymyslený citát Jana Wericha.

 

 

Oba citáty majú spoločné to, že sú vymyslené. Cez fotku známej osoby opäť niekto šíri vymyslené múdrosti, ktorými podnecuje nenávisť.

 

„Takže vy chcete vědět, co si myslím o nacistech, ano? Řeknu vám to kulantně. Připomínají mi mohamedány: ti taky přijdou k vám domu a nejdřív se tváří mile, ale pak vám zakáží jitrničky, pivo a děvčatům sukně. A vy ani nevíte jak, ocitnete se v mešitě a musíte se modlit k aláhovi, aby vás nekamenovali." Pod textom je napísané, že to povedal Werich pre rozhlas v roku 1938.

Fotografia má po pár dňoch tisícky zdieľaní, pri ktorých je množstvo nenávistných komentárov.

Podobne sa šíril len nedávno text s fotografiou Milana Lasicu.

Viac: Nezdieľajte text Lasicu o moslimoch, je to podvrh

K fotke sa vyjadril aj Český rozhlas: "Táto veta údajne zaznela vo vysielaní rozhlasu v roku 1938. Český rozhlas prešiel svoj archív, prehľad vysielania aj noviny a žiadne takéto vyhlásenie nenašiel. Vieme, že Jan Werich ten deň mal iné starosti, lebo vozil vojakov počas mobilizácie a môžeme s najväčšou pravdepodobnosťou povedať, že sa jedná o podvrh. Zároveň sa ohradzujeme proti zneužívaniu dobrého mena Českého rozhlasu."