Objavila sa informácia, že Islamský štát chce v nedeľu zaútočiť na viaceré miesta sveta

Objavila sa informácia, že Islamský štát chce v nedeľu zaútočiť na viaceré miesta sveta

Terčom atentátov sa má znovu stať Paríž a ďalej niektoré miesta v Taliansku, Indonézii, Libanone i Spojených štátoch, s touto informáciou malo vraj prísť hnutie Anonymous.

 

 

Radikáli z organizácie Islamský štát (IS) údajne na nedeľu plánujú niekoľko veľkých teroristických útokov po celom svete.

Podľa serveru denníka International Business Times pred tým dnes varovalo aktivistické hnutie Anonymous. Na jednom z twitterových účtov, ktoré sa hlásia k Anonymous bolo neskoro večer zverejnených viacero rozporuplných Tweetov, z ktorých je zrejmé, že v rámci hnutia Anonymous nemajú jednotné informácie.

Pôvodná informácia bola, že hnutie Anonymous v rámci svojej činnosti proti radikálnym islamistom zhromaždilo dáta, ktoré vypovedajú o útokoch chystaných na nedeľu. V Európe by sa cieľom teroristických útokov mali stať verejné podujatia v Paríži, Ríme a Miláne. Ďalšie atentáty by sa mohli podľa Anonymous odohrať v Indonézii a Libanone. V Spojených štátoch je vraj teroristickým útokom ohrozená Atlanta.

Hnutie Anonymous je medzinárodnou sieťou počítačových hackerov a aktivistov, ktoré podniká kybernetické útoky v mene obrany slobodného internetu. V reakcii na parížske atentáty z 13. novembra, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, vyhlásili aktivisti vojnu Islamskému štátu na internete.

Odporúčame aj: Anonymous Islamskému štátu: Vyhlasujeme vám vojnu

V utorok oznámili, že napadli už 5500 účtov na Twitteri, ktoré patria práve islamistom napojeným na IS.

"Cieľom je zabezpečiť, aby sa celý svet alebo aspoň ľudia, ktorí sa na tieto akcie chystajú, dozvedeli, že sa objavili hrozby a že existuje hrozba útoku. Ďalším cieľom je, aby DAESCH vedel, že svet vie, a zrušil útoky," uviedol anonymous. DAESCH je skratka používaná pre IS v arabskom svete.

Podľa CBS News FBI potvrdila, že k nahláseniu hrozby útoku došlo, no FBI zároveň informovala, že nepovažuje informácie od Anonymous udajne získané z komunikácie IS za dôveryhodné. "FBI si je vedomá správ o údajnej hrozbe, ktorá zahŕňa Atlantu, Georgiu... Aj keď sme prijali všetky hrozby vážne, v tomto okamihu nemáme konkrétne alebo dôveryhodné informácie o útoku," povedal vo vyhlásení pre CBS News J. Britt Johnson zvláštny agent, ktorý má na na starosti kanceláriu FBI v Atlante.

Na jednom z účtov Anonymous na Twitteri po niekoľkých hodinách od zverejnenia informácie o hrozbe útokov napísali, že oni na svojom účte túto informáciu nezverejnili.