Vyjadrenia Fica o moslimoch si všimli aj v britskom The Independent

Vyjadrenia Fica o moslimoch si všimli aj v britskom The Independent

Vyjadrenia Roberta Fica, ktoré pobúrili verejnosť aj moslimskú komunitu, si všimli aj v zahraničí.

 


"Monitorujeme každého jedného moslima, ktorý sa nachádza na území Slovenskej republiky. Sú to zväčša legálne ľudia, ktorí sú tu," povedal premiér Robert Fico v diskusnej relácii TA3.

 

Vyjadrenie si všimol aj britský denník The Independent, ktorý napísal, že v nadväznosti na útoky vo francúzskom hlavnom meste slovenský premiér povedal, že jeho krajina "sleduje každého moslima na svojom území."
Denník ďalej píše, že premiér, ktorý je v predvolebnom období, využil udalosti vo Francúzsku na to, aby zdôraznil obavy z prijímania utečencov a integrácie moslimských komunít do Európskych spoločenstiev.

The Independent cituje aj ďalšie vyjadrenia premiéra, že "prakticky zakaždým teroristickým útokom v Európe boli zodpovední zástupcovia moslimov."

Denník pripomína aj skoršie výroky Fica alebo jeho úradníkov na adresu utečencov alebo moslimov o tom, že Slovensko nemôže prijať moslimov, lebo nemá mešity, alebo, že Slovensko je ochotné prijímať len kresťanských utečencov, či vyjadrenie, že moslimovia by nemali byť prijatí na Slovensko, lebo by sa tu necítili ako doma.

Vyjadrenia premiéra o monitorovaní všetkých moslimov na Slovensku kritizovali politickí komentátori, občania Francúzska žijúci na Slovensku ale aj Islamská nadácia na Slovensku: "Nepovedal, že monitorujú každého radikála, ani každého extrémistu. Povedal, že monitorujú každého jedného moslima... preto, že majú iné vierovyznanie. Pýtame sa, či sa máme pripraviť na povinné nosenie zeleného polmesiaca, inšpirovaného žltou hviezdou," píše vo svojom vyhlásení Islamská nadácia.