Facebook sa ospravedlnil. Odmietol zverejniť fotku neobvyklej modelky v bikinách

Facebook sa ospravedlnil. Odmietol zverejniť fotku neobvyklej modelky v bikinách Foto: Instagram Tess Holliday

Internetová sieť facebook sa ospravedlnila za to, že odmietla zverejniť reklamnú fotografiu s americkou modelkou Tess Hollidayovou v bikinách.

 

 

Spoločnosť pre agentúru BBC povedala, že urobila chybu a že spomínanú fotku už schválila na zverejnenie. Uverejnenie fotky žiadalo austrálske feministické zoskupenie Cherchez La Femme, ktoré kritizovalo facebook za jeho predchádzajúce stanovisko.

Facebook v pôvodnom vysvetlení uviedol, že spomínaná reklamná fotografia ukazuje ľudské telo nežiaducim spôsobom. "Reklamy ako tieto nie sú povolené, pretože nútia divákov o sebe zle zmýšľať," vysvetlilo reklamné oddelenie Facebooku. Organizátorom zároveň navrhlo zverejniť radšej fotku osoby, ktorá behá alebo bicykluje, čo by bolo podľa nich vhodnejšie.

Feministické hnutie pritom fotografiu zamýšľalo použiť ako súčasť kampane pre podporu pozitívneho vnímania tela.

Foto: Cherchez La Femme

"Náš tím každý týždeň spracováva milióny reklamných obrázkov, takže čas od času urobíme chybu," uviedol teraz hovorca facebooku. "Aby bolo jasno: tento obrázok spĺňa naše reklamné pravidlá. Snímku sme preto schválili a ospravedlňujeme sa za akúkoľvek spôsobenú urážku," dodal.

Facebook vo svojich podmienkach uvádza, že fotografie určené ako inzercia by nemali odhaľovať príliš veľké oblasti kože či hlboké výstrihy.

Facebook tak nepriamo kampani pomohol, vďaka jeho ospravedlneniu si kampaň všimli mnohé zahraničné médiá. 

Hollidayovú, ktorá o sebe vyhlásila, že pri výške 165 centimetrov váži asi 127 kilogramov, označila v roku 2013 talianska mutácie známeho módneho magazínu Vogue za jednu z najlepších plus size modeliek sveta. Podobne ju hodnotil aj denník The Huffington Post.