Víťaz ankety Homofób roka je známy

Víťaz ankety Homofób roka je známy Foto: FB M.Š., B.K, M.K.

Kto vyhral: Kollár, Šimkovičová alebo Kotleba?

 

 

Víťazom štvrtého ročníka ankety o anti-cenu Homofób roka sa stal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja a člen parlamentu Marián Kotleba za výrok o tom, že chce zaviesť cenzúru a obmedziť práva LGBT osôb, tvrdil: „Zavedieme pravidlá na kontrolu obsahu médií, nedovolíme, aby boli deti oblbované zvrátenosťami." V počte hlasov tesne predbehol poslanca Borisa Kollára s jeho defíniciou správnej rodiny: „Rodina je otec, mama a deti. Maximálne mama, mama, mama, mama, mama, mama, mama a moje deti! Dvaja teploši a dieťa? Zvrátené!". V ankete bolo odovzdaných 16 340 hlasov.

"Verím, že aj tento signál napomôže rozpusteniu strany Kotleba-ĽSNS, dennodenne ústami svojich predstaviteľov totiž dokazuje, že jej cieľom je zničenie ústavného zriadenia a popieranie ľudských práv občanov a občianok Slovenska," vyhlásil za oganizátorov riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Odporúčame aj: Kto bol nominovaný a za aký výrok

Trofejou pre víťaza je piktogram, zdeformovaná tvár s nápisom 4%, čo je tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. Organizátori ankety sa ju pokúsia víťazovi odovzdať.

Súťaž vyvolala búrlivé reakcie a ďalšie nenávistné komentáre hlavne zo strany Borisa Kollára a Martiny Šimkovičovej. Kollár vyhlásil súťaž Homoklada roka. "Homosexuáli proste nevedia porodiť potomka a príroda presne vie, prečo im toto právo nedala. My to ešte nevieme. Ak sa podarí splodiť dvom osobám rovnakého pohlavia bez zásahu lekárov zdravé dieťa, cenu Homofób roka, ktorú, dúfam, vyhrám, vrátim s veľkým ospravedlnením a pokorou," napísala okrem iného Šimkovičová v platenom statuse na Facebooku.

Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko n.z.

"Oproti minulému roku sa počet hlasujúcich viac ako strojnásobil, čo potvrdzuje fakt, že spoločnosť si začína uvedomovať nebezpečnosť homofóbie. Teraz je rad na vláde a parlamente, aby vhodnou legislatívou umožnili postihovanie takýchto výrokov podobne, ako je to v prípade rasizmu či anti-semitizmu," povedala Alena Krempaská z Dúhové Slovensko n.z.

V minulosti sa víťazmi ankety stali poslanec Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov, Konferencia biskupov Slovenska s tvrdením, že ľudsko-právni aktivisti sú „aktéri kultúry smrti" a hovorca Aliancie za rodinu Antom Chromík. Cenu si neprevzali.