Dôchodcovia a ďalšie osoby od januára koncesionárske neplatia. Prinášame podrobnosti

Dôchodcovia a ďalšie osoby od januára koncesionárske neplatia. Prinášame podrobnosti Foto: RTVS

Dôchodcovia a poberatelia dávky v hmotnej núdzi sú od nového roka oslobodení od platenia koncesionárskych poplatkov.

Zmenu zákona schválil parlament v septembri. Do platnosti vstupuje od 1. januára 2020.

Doposiaľ poberatelia dôchodkových dávok alebo dávok v hmotnej núdzi platili polovičnú sadzbu poplatku – t.j. 2,32 eur, od 1. 1. 2020 budú automaticky oslobodení od povinnosti platenia úhrady.

Tí, ktorí doposiaľ platia úhradu prostredníctvom SIPO dokladu, od 1.1.2020 nebudú mať vystavený predpis RTVS na platobnom doklade SIPO a platiteľ, ktorý platí úhradu priamo na účet RTVS, od 1.1.2020 nemá povinnosť platiť úhradu.

Odporúčame aj: Koncesionárske: Stiahnite si tlačivo na prihlásenie, odhlásenie alebo zmenu výšky poplatku

Platiteľ úhrady, ktorý platí úhradu v plnej výške 4,64 eur, no zároveň je poberateľom dôchodkových dávok alebo poberateľom rovnocenných dôchodkových dávok vyplácaných zo zahraničia, nemá pravidelný príjem zo zárobkovej činnosti, nežije v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti má tiež nárok na oslobodenie od platenia úhrady od 1. januára 2020.

Oslobodenie od platenia úhrady vzniká od nasledujúceho mesiaca po oznámení a preukázaní. Odhlásenie od platenia úhrady je možné vykonať vyplnením tohto tlačiva alebo na stránke RTVS.

Dôchodcovia a poberatelia dávky v hmotnej núdzi by oslobodením od platenia koncesionárskych poplatkov mali ušetriť 30 eur ročne. Výpadok príjmov má byť vykrytý zo štátneho rozpočtu. RTVS to odhaduje na 18 miliónov.