Slovákov lákajú realitné fondy

Slovákov lákajú realitné fondy Ilustr.foto: Poštová banka

Dobré portfólio dokáže presvedčiť ľudí, aby miesto kúpy nehnuteľnosti, vložili peniaze do podielových fondov. Aj vďaka tomu sa podarilo Prvej penzijnej správcovskej spoločnosti Poštovej banky zlepšiť svoju pozíciu na trhu.

 

Už prvé sprísňovanie centrálnej banky na poskytovanie úverov, stúpajúce ceny, ale aj veľmi nízke úrokové sadzby na sporení presvedčili mnohých Slovákov, aby investovali do realitných fondov. Vyplýva to z dát Prvej penzijnej správcovskej spoločnosti Poštovej banky (PPSS). Realitné fondy majú na celkovom objeme aktív PPSS až 62-percentný podiel.

Investovať do realitných fondov však tiež netreba bezhlavo. „Dôležitá je skladba portfólia nehnuteľností,“ vysvetľuje Martin Kaňa, predseda predstavenstva PPSS. Napríklad k výnosom fondu Náš prvý realitný fond, ktorý bol v rámci realitných fondov PPSS najúspešnejší, prispievajú
v poslednej dobe nákupné parky City Park Rovinka a Šamorín II. „Tým pádom máme v majetku fondov šesť city parkov. Okrem Rovinky a Šamorína II je to aj Šamorín I, Levice, Trnava a Žiar nad Hronom,“ konštatuje M. Kaňa.

Všetky city parky majú prenajatých sto percent plochy, čo je pre investorov do realitných fondov dôležitá informácia. „V blízkej dobe pripravujeme rozšírenie Rovinky o viac ako tristo štvorcových metrov, päť nájomných jednotiek a tiež nové obchodné centrum v Pezinku, ktoré by malo vzniknúť na mieste Hypernovy,“ dodáva M. Kaňa.

Okrem obchodných priestorov má Náš prvý realitný fond v portfóliu aj rezidenčné projekty. „Financovali a skolaudovali sme byty v Petržalka City či bytové domy Nová Vlárska Kramáre. Všetky sú už vypredané,“ hovorí M. Kaňa. Celkovo Náš prvý realitný fond spravuje investície v objeme 772,9 miliónov eur, vďaka čomu je najväčším realitným fondom na Slovensku.

Ďalší úspešný realitný fond je Office real estate, ktorý sa len pár mesiacov od svojho vzniku stal najpredávanejším fondom vo svojej kategórii. Zameriava sa na atraktívne investičné projekty ako River Park, Westend Court, Westend Square. „Tieto projekty majú perspektívu dlhodobej výkonnosti fondu,“ konštatuje M. Kaňa.

Aj vďaka úspešnosti realitných fondov dosiahla tento rok PPSS najvyšší nárast na trhu z pohľadu čistej hodnoty aktív v objeme 225,3 miliónov eur. To predstavuje 23 percentný podiel na celkovom náraste trhu v čistej hodnote aktív.

„Tento objem nám zabezpečil nárast o 18 percent v porovnaní s koncom roka 2018. Celkovo sme dosiahli 16,2 percentný podiel na trhu, čo je nárast o 1 percento v porovnaní s koncom roka. Ku koncu októbra mala PPSS pod správou majetok v objeme viac ako 1,5 miliardy eur,“ dodáva Martin Kaňa.