Prvý štvrťrok v O2 v znamení štartu konvergentných služieb a zníženej mobility zákazníkov

Prvý štvrťrok v O2 v znamení štartu konvergentných služieb a zníženej mobility zákazníkov Ilutr. foto O2

Výnosy skupiny O2 na Slovensku, ktorá zahŕňa aj výsledky spoločnosti O2 Business Services, dosiahli úvodnom štvrťroku 75 mil. eur, čo predstavuje medziročný nárast o 9%. Počet zákazníkov operátora O2 narástol v sledovanom období medziročne takmer o 3% najmä vplyvom M2M SIM kariet na 2,22 mil. Zisk skupiny O2 pred úrokmi a zdanením (EBITDA) v sledovanom období dosiahol takmer 32 mil. eur.

„Skupina O2, rovnako ako celé Slovensko, má za sebou ďalší kvartál najprísnejších protipandemických opatrení v novodobej histórii Slovenska. Tie sa v hospodárení O2 prejavili najmä nízkou návštevnosťou predajní a obmedzenou mobilitou zákazníkov, čím utrpel najmä segment predplatených kariet, ako aj nižšia spotreba jednotiek dát, volaní a správ doma aj v zahraničí. Napriek týmto skutočnostiam sme rástli vo výnosoch najmä z dôvodu zvyšujúcej sa bázy zákazníkov fakturovaných služieb, čo sa rovnako odrazilo aj v raste EBITDA. Teší nás najmä nárast zákazníkov využívajúcich domáci internet, pre ktorých sme hneď v úvode roka priniesli možnosť zníženia si ceny internetového pripojenia vďaka spájaniu mobilných paušálov pod názvom O2 Spolu. Tiež sme sa v úvode roka zamerali na zlepšovanie zákazníckej skúsenosti a po novom umožňujeme komunikovať s našimi operátormi aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Najdôležitejším míľnikom, ktorý ovplyvní budúce fungovanie O2 je však výber dodávateľa siete ďalšej generácie, ktorou sa stala spoločnosť Ericsson,“ uviedol generálny riaditeľ O2 Igor Tóth.

Prehľad prevádzkových ukazovateľov

Zákaznícka báza sa v úvode roka oproti sledovanému obdobiu predchádzajúceho roka zvýšila o 3,2% na 2,22 mil. Opäť rástol počet zákazníkov platiacich na základe faktúry, ktorí z celkovej zákazníckej bázy tvorili už vyše 68%. Najvýraznejšie však rástol segment M2M SIM kariet. Priemerný mesačný výnos na zákazníka (ARPU) dosiahol v prvom štvrťroku výšku 11 eur. 

 
*Údaj zahŕňa aj viac ako 460 tis. M2M SIM kariet k 31. marcu 2021

Prehľad udalostí v 1 štvrťroku 2021

O2 od februára zmenilo ponuku obľúbených služieb Internet na doma aj O2 TV. Zároveň O2 predstavilo ponuku O2 Spolu na supervýhodné získanie domáceho internetu pre zákazníkov s paušálom. Čím viac paušálov si zákazníci spoja v jednom fakturačnom profile, tým väčšiu zľavu z ceny služby Internet na Doma získajú. Už s tromi paušálmi tak môžu získať Biely alebo Modrý Internet na doma so 100% zľavou. Nielen dočasne, ale každý mesiac.

O2 od februára zmenilo ponuku služby O2 TV, ktorá je po novom jednoduchšia, atraktívnejšia a zároveň využiteľná bez ohľadu na to, či má zákazník O2 Internet na doma alebo nie. Jej využívanie je možné s akýmkoľvek poskytovateľom internetu a aktivovanie k akémukoľvek O2 programu na faktúru. Zákazníci ju môžu sledovať v televízii, v notebooku, mobile či iných zariadeniach. Zákazník môže službu využiť so zariadením od O2 ako aj bez neho, keďže sledovanie na Smart TV alebo inom zariadením s operačným systémom Tizen alebo Android TV cez aplikáciu O2 TV SK nevyžaduje využitie set top boxu. 

O2 si aj na tohtoročný valentínsky sviatok pripravilo niečo špeciálne. Od 8. februára až do 21. februára mohli zákazníci vybraných paušálov získať dve Xiaomi zariadenia za cenu jedného. Zákazník tak mohol za cenu smartfónu Xiaomi Mi 10T Pro získať aj Xiaomi Redmi 9C alebo ku kúpe Xiaomi Redmi Note 9 Pro mu O2 pribalilo aj Xiaomi Redmi 9A.

O2 vo februári ukončilo niekoľkomesačný proces výberu dodávateľa sietí novej generácie a za partnera pri ich budovaní si zvolilo spoločnosť Ericsson. Dôkladné výberové konanie za účasti všetkých relevantných hráčov preverilo možnosti dodávateľov aj v praktických testoch, keď ešte v októbri 2020 O2 sprístupnilo 5G sieť v štyroch vybraných častiach Bratislavy aj verejnosti.

O2 je prvým mobilným operátorom na Slovensku, ktorý umožňuje of februára zákazníkom komunikovať so zákazníckou linkou cez WhatsApp. Zákazníkom tak šetrí čas, pretože môžu v konverzácii odpovedať vtedy, keď sa im to najviac hodí, pričom žiadna správa sa nestratí.

O2 sa vo februári stalo jedným zo zakladajúcich členov Koalície firiem za duševné zdravie, ktorého cieľom je pod záštitou Ligy za duševné zdravie združiť firmy, ktoré sa snažia vytvoriť bezpečné prostredie, v ktorom je téma duševného zdravia zamestnancov bežnou súčasťou života.

Férová nadácia O2 sa rozhodla aj v tomto roku podporiť v marci projekt stalosato.sk neziskovej organizácie IPčko, ktorý bol spustený ešte minulý rok vo februári. Projekt bol nevyhnutnou a okamžitou reakciou na premiéru dokumentárneho filmu V síti, ktorý ukázal nástrahy, ktoré na deti číhajú vo svete internetu.