České agentúry vyzvali zadávateľov reklamy, aby nepodporovali dezinformačné weby

České agentúry vyzvali zadávateľov reklamy, aby nepodporovali dezinformačné weby

Česká Asociácia komunikačných agentúr vyzvala zadávateľov reklamy, aby vylúčili zo svojho mediálneho plánovania dezinformačné platformy. Zároveň sa obrátila na influencerov, aby nepodporovali dezinformácie. Uviedla to dnes asociácia vo vyhlásení pre médiá.

 Riaditeľ asociácie Marek Hlavica upozornil, že zadávatelia reklamy môžu podporovať príjmy dezinformačných webov svojou reklamou aj nezámerne, preto chce s nimi asociácia o tom viac komunikovať. "Zadávatelia teraz sami proaktívne hľadajú cesty, ako tomu zabrániť a ako neposkytovať falošným správam vyššiu mieru dôveryhodnosti tým, že sa v ich susedstve objavujú renomované značky," uviedol.

Viacero dezinformačných webov už je v ČR vypnutých, ale niektoré naďalej fungujú a budú vznikať ďalšie. Praktický návod, ako odhaliť nepravdivé informácie, tzv. fake news, je dostupný na stránkach www.nelez.cz.

Na Slovensku je roky verejne dostupný zoznam dezinfostránok, napriek tomu ich mnohí zadávatelia cez reklamu financujú a spájajú s nimi svoje meno:

Na Slovensku zadávatelia môžu nájsť prehľad webov, ktoré šíria dezinformácie, na platforme konspiratori.sk.

Projekt Konšpirátori.sk pomáha chrániť inzerentov pred tým, aby sa ich reklamy objavovali na dezinformačných weboch. Tým chránia nielen svoju reputáciu, ale zároveň nesponzorujú fungovanie dezinformačných webov zo svojich reklamných rozpočtov.