Kráľovná Alžbeta oslavuje 96. narodeniny, na jej počesť vznikla nová Barbie (FOTO)

Kráľovná Alžbeta oslavuje 96. narodeniny, na jej počesť vznikla nová Barbie (FOTO) Foto: Mattel

Britská kráľovná Alžbeta II. dnes v tichosti oslavuje 96. narodeniny a americký výrobca hračiek Mattel pri tej príležitosti oznámil, že na jej počesť na trh uviedol novú bábiku Barbie. Špeciálna edícia bábiky s podobou panovníčky vznikla hlavne pri príležitosti osláv 70 rokov od jej nástupu na trón.

Foto: Mattel

Bábiku hračkársky gigant nechal navrhnúť podľa oficiálneho portrétu kráľovnej, ktorý vznikol pred desiatimi rokmi, keď sa oslavovalo 60 rokov od nástupu Alžbety na trón. Barbie tak má typický účes, tiár, dlhé slonovinové šaty a modrú šerpu. Mattel sa snažil napodobniť aj tie najmenšie detaily ako napríklad šperky, brošne a rády, ktoré mala kráľovná pripnuté na šerpe a šatách, naopak sa ale nezdržiaval presným zobrazením tváre – kráľovná ako Barbie vyzerá o desiatky rokov mladšia a nie je si príliš podobná.

Barbie sa ponúkala za 75 dolárov a rýchlo sa vypredala.

Najdlhšie vládnuca britská panovníčka bude dnes narodeniny oslavovať v súkromí na svojom panstve Sandringham v grófstve Norfolk. Pripojí sa k nej rodina a priatelia, napísal server BBC.

"Myslím si, že kráľovná dodržiava svoj postoj "Keep calm and carry on" aj čo sa týka narodenín. Proste nemá rada, keď sa okolo nej robí humbuk," citovala agentúra AP Emily Nashovú, redaktorku magazínu Hello, ktorá píše o kráľovskej rodine.

Buckinghamský palác zverejnil ako pripomienku jej 96. narodenín novo zhotovenú fotografiu, na ktorej Alžbeta pózuje na hrade Windsor s dvoma bielymi poníkmi.

Alžbeta sa stala kráľovnou po smrti svojho otca Juraja VI. vo februári 1952, korunovácia prebehla až v nasledujúcom roku. Hlavná časť osláv jej platinového výročia je naplánovaná na začiatok júna.