Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk v roku 2022: Až 72-tisíc darcov pomohlo sumou 2,4 milióna eur

Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk v roku 2022: Až 72-tisíc darcov pomohlo sumou 2,4 milióna eur

Aj napriek tomu, že rok 2022 patril medzi tie ťažšie v histórii Slovenska, dáta z darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk ukazujú, že ochota ľudí pomáhať iným nepoľavila. V uplynulom roku cez portál viac ako 72-tisíc darcov poslalo 2 434 580 eur ľuďom v núdzi či rôznym mimovládnym organizáciám.

„Cez ĽudiaĽuďom.sk sme za celú 11-ročnú históriu fungovania sprostredkovali viac ako 18 miliónov eur a aj keď registrujeme i my zhoršujúcu sa ekonomickú a životnú situáciu ľudí, musíme povedať, že spolupatričnosť Slovákov funguje. Skoro 100-tisíc darov za rok 2022 je toho dôkazom. A to všetko v čase, keď v susednej krajine prebieha vojna, všetci čelíme obrovskej inflácii a zhoršujúcej sa ekonomickej kríze,“ hovorí zakladateľ a štatutárny zástupca neziskovej organizácie ĽUDIA ĽUĎOM Roland Kyška.

Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk umožňuje jednoduchú registráciu výzvy na pomoc každému, kto sa ocitol v núdzi alebo potrebuje zdroje na verejne prospešný projekt. Na takúto výzvu môže prispieť ktokoľvek online, pričom každý dar sa transparentne zobrazí po danou výzvou. Pre užívateľov sú všetky služby portálu zadarmo a neplatia ani žiadne poplatky za sprostredkovanie daru. Za viac jedenásť rokov takto pomohlo 238-tisíc dacov sumou viac ako 18-miliónov eur.

„Aktuálne sú najčastejšími príjemcami pomoci ťažko choré deti a dospelí, ktorí majú problém s preplatením liečby cez poisťovne, uhradenie terapií a liekov. Veľakrát je ich príjem nedostačujúci, alebo sú náklady tak vysoké, že nemajú inú možnosť, ako požiadať o pomoc ďalších ľudí a tí našťastie stále pomáhajú. V roku 2022 sme mali aktívnych viac ako tisíc takýchto výziev,“ dopĺňa výkonný riaditeľ portálu Ján Laš a dodáva: „Bohužiaľ, rok 2023 zjavne nebude pre množstvo ľudí ľahký. Podľa prieskumu Eurobarometera vyžije zo svojho príjmu s ťažkosťami vyše polovica Slovákov a až 95 percent obyvateľov má obavy z rastúcich nákladov na potraviny a energie. To len ukazuje, že rok 2023 bude veľmi náročný aj pre ľudí v núdzi. Veríme však, že si aj v tak ťažkom roku opäť budeme vedieť navzájom pomôcť.“