Vznikol Etický kódex volebnej kampane, stanovuje pravidlá slušnej politickej komunikácie

Vznikol Etický kódex volebnej kampane, stanovuje pravidlá slušnej politickej komunikácie Ilustr. foto: RTVS

Asociácia public relations Slovenskej republiky (APRSR) pripravila Etický kódex volebnej kampane, ktorý má kultivovať politickú komunikáciu a stanoviť základné rámce a mantinely prípravy a realizácie kampaní politických strán a ich kandidátov, ako aj nezávislých kandidátov vo volebných kampaniach na všetkých úrovniach – do obecných a mestských samospráv, VÚC, Národnej rady SR, Európskeho parlamentu a tiež do prezidentských volieb.

Na etickom kódexe pracovali zástupcovia asociácie niekoľko mesiacov.  Nový etický kódex napríklad hovorí, že všetky výdavky na volebné kampane by mali byť zverejnené cez transparentný účet v slovenskej banke na meno politickej strany. Žiadne výdavky sa nemajú skrývať pod agentúru, ktorá zabezpečuje kampaň. Každý článok, rozhovor, či iná forma platenej medializácie musí byť jasne označená ako reklama kandidáta.

Kódex ďalej hovorí, že kandidáti a kampaňové tímy politických strán nevyužívajú, nevytvárajú a ani si neobjednávajú u tretích strán nekalé komunikačné nástroje v offline a online priestore, ako sú napríklad falošné účty a profily na sociálnych sieťach, hoaxy a konšpirácie, falošné správy, trolling, push polling - účelové štúdie a prieskumy verenej mienky a ďalšie. Headlines, heslá, motá, tvrdenia a akýkoľvek komunikovaný obsah nesmú podnecovať a zámerne vyvolávať negatívne emócie, násilie a polarizovať spoločnosť.

Kampane a komunikácia majú byť podľa kódexu objektívne a nesmú vedome zavádzať verejnosť, využívať klamstvá alebo prekrúcať skutočnosti a fakty. Neprispôsobovať kampaň, informácie, obsah a príbeh tomu, čomu chce strana, aby volič veril. Ale napríklad aj kandidát nesmie ničiť, odstraňovať a inak znehodnocovať kampaňové vizuály a materiály súperov.

Odporúčame aj: Etický kódex volebnej kampane politických strán (CELÉ ZNENIE)

„Asociácia public relations SR je iniciátorom Etického kódexu volebných kampaní na Slovensku a to nielen z dôvodu dlhodobého polarizovania spoločnosti politikmi, ale aktuálne aj preto, že nás v horizonte jedného roka čakajú dve kľúčové voľby – voľby do Národnej rady SR a prezidentské voľby. Žiaľ dlhodobá komunikácia politikov a politických strán, posledné voľby, ako aj situácia v okolitých krajinách a vo svete, nás utvrdzujú v tom, že môžeme očakávať v nadchádzajúcom období nepríjemné, neférové a konfrontačné kampane a komunikáciu kandidátov a politických strán,“ vysvetľuje dôvod vzniku etického kódexu Katarína Remiaš, šéfka Etickej komisie a členka prezídia APRSR a dodáva: „Je preto našou odbornou, ale aj spoločenskou a ľudskou povinnosťou a zodpovednosťou, aby sme ako PR a komunikační profesionáli jednoznačne hovorili aké sú mantinely komunikácie volebných kampaní,“ dodala Katarína Remiaš.

Etický kódex volebnej kampane budú členovia asociácie aktívne komunikovať a diskutovať o nich u jednotlivých politických strán a ich volebných tímov, s ktorými tiež plánujú spoločný okrúhly stôl.