Takmer polovica našincov plánuje dovolenkovať na Slovensku. Tri štvrtiny populácie využívajú rôzne typy zliav s cieľom ušetriť

Takmer polovica našincov plánuje dovolenkovať na Slovensku. Tri štvrtiny populácie využívajú rôzne typy zliav s cieľom ušetriť Ilustr. foto: 365bank

Najväčšia časť Slovákov a Sloveniek (45 %) plánuje tento rok stráviť dovolenku vo svojej domovine. Najčastejšie pritom plánujú na dovolenku minúť sumu v rozmedzí 201 až 500 eur. Šetrnejšie vo svojich dovolenkových plánoch sú pritom ženy ako muži. Čo sa týka spôsobu platenia, väčšina populácie (štyri pätiny) uprednostňuje platbu kartou, resp. kombináciu karty a hotovosti a tiež sa zhoduje aj na tom, že využíva rôzne zľavy. Najčastejšie spojené s ubytovaním. Vyplýva to z najnovšieho reprezentatívneho prieskumu 365.bank1, ktorý odhalil preferencie Slovákov a Sloveniek pri plánovaní dovoleniek aj ich finančných návykoch súvisiacich s cestovaním.

Cestovný ruch na Slovensku sa pomaly dostáva na úroveň spred pandémie Covid-19. Kým v rekordnom období od januára až do apríla 2019 prišlo do našej krajiny dovolenkovať 1,7 milióna turistov, v rovnakom čase tohto roka návštevnosť ubytovacích kapacít dosiahla 1,6 milióna. Vyplýva to z dát Štatistického úradu SR.

Tieto čísla počas letných mesiacov pravdepodobne ešte narastú, keďže podľa prieskumu 365.bank až 46 % našincov plánuje stráviť svoju hlavnú dovolenku práve doma na Slovensku. Do zahraničia sa naopak chystá vyraziť 38 % ľudí, pričom vlani boli podľa ŠÚSR ich najobľúbenejšími destináciami Turecko, Grécko a Egypt. Podľa prieskumu 365.bank pritom najviac obľubujú zahraničné dovolenky mladí ľudia vo veku 18 až 26 rokov. Menej ako pätina ľudí tento rok neplánuje dovolenkovať vôbec.

„Dovolenkári, ktorí plánujú vycestovať mimo krajín menovej únie by mali myslieť na zámenu hotovosti ešte na Slovensku za predpokladu, že banka takúto menu ponúka. Ak nie, je lepšie riešiť potrebu hotovosti priamo v zahraničí, a to výberom z bankomatu. V tomto prípade pritom odporúčame voliť výber bez konverzie, tj. v lokálnej mene. Pri výbere hotovosti sa pritom treba vyhnúť exponovaným miestam ako sú letiská alebo hotely. Ak nám po dovolenke nejaké peniaze v miestnej mene ostatnú nazvyš, je dobré zistiť si, či slovenské banky ponúkajú zámenu týchto bankoviek. V opačnom prípade je lepšie minút prebytočnú hotovosť ešte na dovolenke,“ vysvetľuje Linda Valko Gáliková, head of PR v 365.bank.

Muži míňajú na dovolenky vyššie sumy

Pokiaľ ide o výdavky, najväčšia časť respondentov prieskumu (29 %) ráta s tým, že na dovolenku minie sumu v rozmedzí 201 až 500 eur. Ďalších 14 % je ochotných zaplatiť si za oddych od 701 eur do 1000 eur a desatina je plánuje minúť od 1001 do 1500 eur. Zaujímavosťou pritom je, že muži sú viac naklonení míňaniu vyšších súm. Vyše 10 % z nich plánuje minúť na dovolenku viac ako 2000 eur, čo je v porovnaní s podielom žien trojnásobok.

Čo sa týka spôsobu platenia na dovolenke, preferenciou je platba kartou. Výhradne platobnou kartou chce platiť polovica populácie a zvyšná takmer tretina preferuje kombináciu karty a hotovosti. Verných klasickej hotovosti zostáva len necelá pätina opýtaných.

„Ak cestujete do zahraničia, pre každý prípad je dobré mať pri sebe kombináciu hotovosti a platobnej karty. Môže sa totiž stať, že obchod, reštaurácia alebo ubytovanie, kde plánujete platiť, nemá platobný terminál, respektíve v blízkosti ani nie je žiadny bankomat, kde by ste potrebnú hotovosť mohli vybrať. Ak si však môžeme vybrať spôsob platby, odporúčame v tomto prípade zvoliť platbu kartou. Pri platení treba, rovnako ako pri výberoch, voliť vždy možnosť bez konverzie, tj. v lokálnej mene, pretože tento prepočet pre klienta býva spravidla výhodnejší,“ dopĺňa Valko Gáliková s tým, že je ideálne mať pri sebe vždy aspoň dve karty – pre prípad, že by ste kartu stratili, alebo by vám ju obchodník odmietol.

Zľavy na dovolenkách využívajú dve tretiny ľudí na Slovensku

Výdavky spojené s dovolenkou sa väčšina Slovákov a Sloveniek snaží optimalizovať. Podľa prieskumu 365.bank až tri štvrtiny ľudí využívajú rôzne typy zliav a zvýhodnení. Najpopulárnejšie sú zľavy za ubytovanie, ktoré na dovolenke využíva až 61 % našincov. Nasledujú zľavy na dopravu alebo letenky, ale aj zľavy na vstupy do atrakcií či parkov, ktoré oboje obľubuje takmer tretina opýtaných. Hlavnou motiváciou, prečo ľudia využívajú v súvislosti s dovolenkovým obdobím zľavy je úspora peňazí, ale aj možnosť dovoliť si viac služieb a zážitkov. 

S cieľom reflektovať finančné správanie Slovákov a Sloveniek prináša 365.bank v spolupráci s jednotkou v oblasti cestovného ruchu, spoločnosťou Tatry Mountain resorts, a kartovou spoločnosťou Mastercard atraktívnu novinku - balík výhod pod značkou 365.Gopass. Klienti banky tak majú možnosť jednoducho prepojiť svoje Gopass konto s aplikáciou 365.bank pomocou QR kódu a pri platení tak automaticky získať zaujímavé zľavy na skipasy, aquapasy a na nákupy vo vybraných obchodoch. Každý, kto zaplatí aspoň raz kartou 365-ky bude pritom automaticky zaradený do súťaže o rôzne zážitky v celkovej výške až 40 tis. eur.