Pozrite si rebríček PR agentúr, zostavený podľa ich prijatých honorárov

Pozrite si rebríček PR agentúr, zostavený podľa ich prijatých honorárov Foto: APR SR

Asociácia PR agentúr Slovenskej republiky zverejnila rebríček agentúr*, zoradených podľa čistých prijatých honorárov za PR služby.

 

 

Na prvom mieste sa umiestnila spoločnosť Seesame Communication Experts. Na druhej priečke sa umiestnila agentúra AMI Communications, nasledovaná agentúrou Neopublic Porter Novelli.

*V rebríčku sú agentúry, ktoré sú členmi APR SR.

Pravidlá pre vykazovanie čistých prijatých honorárov
Do modelu výkazu čistých prijatých honorárov sa uvádzajú všetky aktivity a činnosti, ktorými agentúra preukazuje svoju kompetenciu, expertízu a hlavne pridanú hodnotu pre klienta. Cieľom je započítavať do tohto modelu aj činnosti, ktoré síce nerealizuje agentúra priamo ( = realizuje ho vo vzťahu dodávateľ-odberateľ), ale všetky tieto činnosti resp. aktivity reprezentujú oblasť alebo expertízu, ktorú agentúra klientovi poskytuje.

 

„Pre globálny trh public relations jedna zásadná vec ostáva spoločná – v každom regióne sveta PR rastie. Naše odvetvie je každým rokom silnejšie a silnejšie. Motorom rastu a zároveň budúcnosť celého nášho priemyslu je digitál. Práve digitál menovalo až 75% respondentov v našom aktuálnom reporte ako oblasť, v ktorej uplynulý rok zažili najväčší rast, nasledovanú korporátnou reputáciou a marketingovou komunikáciou. Z hľadiska priemyselných odvetví boli najväčšími ťahúňmi rastu PR agentúr spotrebný tovar, technológie a zdravotníctvo. V niektorých krajinách svoj boom zažili aj public affairs a government relations," povedal prezident ICCO Francis Ingham, ktorej je asociácia členom.

„Faktorov vplývajúcich na PR trh je viacero, ale tie základné by v roku 2015 mohli byť hypertargeting komunikačných aktivít, koncentrácia mediálneho trhu a integrácia komunikačných platforiem, teda spájanie PR, sociálnych médií, digitálu a ďalších komunikačných častí marketingu," povedala prezidentka APRSR Katarína Droppová (agentúra Media & Communication Consulting).