Rádiožurnál poslucháčov neláka

Foto: RTVS Foto: RTVS

Pri pohľade na počúvanosť Rádia Slovensko počas dňa sa ukazuje, že práve pri štarte poludňajších a hlavne večerných správ poslucháči skôr odchádzajú ako prichádzajú.

 

 

V minulosti Rádiožurnál podobne ako Správy STV zvykli ich šéfovia označovať ako výkladnú skriňu rozhlasu alebo televízie. Pri pohľade na záujem poslucháčov o správy v RTVS (v televízii ale aj v rádiu) sa o výkladnej skrini hovoriť nedá. 

Súkromné rádiá od spravodajských formátov za posledné roky ustúpili. Správy skrátili len na niekoľko minútové súhrny, záujem o správy v rádiách klesá. Plnohodnotné spravodajstvo v étery má len RTVS. Poslucháči sa oň netrhajú. Rádio Slovensko vysiela Rádiožurnál pravidelne o 7, 12 a 18 hodine.
Rastúcu tendenciu majú len ranné správy, čo však súvisí s postupným prebúdzaním sa poslucháčov. „ Počúvanosť ranného vysielania Rádiožurnálu oproti obdobiu spred 3 rokov má stúpajúcu tendenciu – počas ranného vysielania máme v určitých časoch lepšiu počúvanosť než rádio Expres," povedal pre Omédiách.com PR manažér RTVS Juraj Kadáš.

O 12 hodine, keď začína poludňajší Rádiožurnál - hlavná spravodajská relácia dňa v rozhlasovom éteri - Rádio Slovensko zaznamenáva pokles záujmu. Pokles pokračuje aj pri relácii Z prvej ruky a následne pri relácii Pozor zákruta. „Počúvanosť počas pracovných dní od 11:00 do 13:00 má síce klesajúcu tendenciu, no podľa prieskumu má vysielanie Rádia Slovensko oproti obdobiu spred 3 rokov viac poslucháčov," povedal Kadáš.

Cez víkend má lepšie čísla ako poludňajší Rádiožurnál napríklad relácia Pálenica Borisa Filana, ktorá ide pred správami. Lepšie čísla ako Rádiožurnál majú Sobotné dialógy a v nedeľu Vec verejná, ktorá ide o 12:10.


Najväčší prepad zaznamenávajú rozhlasové správy večer. O 18 hodine, čo je začiatok Rádiožurnálu nastáva pokles počúvanosti, ktorý sa zastaví až po skončení večerných správ a poslucháči sa vracajú k prijímačom okolo 18:45, keď začína šport. Prepad pokračuje po 19 hodine, keď ľudia sadajú k televíznym správam.

"Pre Rádio Slovensko je prime-time predpoludnie a obed, večer nastupuje konkurencia v podobe televízií, z tohto dôvodu je pokles poslucháčov evidentný. Počas víkendu sme lídrom na trhu takmer po celý deň," dodáva Kadáš.

Podľa poslednej vlny zisťovania počúvanosti MML-TGI najpočúvanejším rádiom na Slovensku je Expres (19,8%), po ňom nasleduje Rádio Slovensko (16,4%) a Fun Rádio (13%).

Grafy: RTVS podľa MML-TGI