Ruské úrady zablokovali ruskojazyčnú verziu The Moscow Times a stanicu RFI

Ruské úrady zablokovali ruskojazyčnú verziu The Moscow Times a stanicu RFI Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor zablokoval ruskojazyčnú internetovú verziu denníka The Moscow Times. Denník, ktorý informuje o dianí v Rusku od rozpadu Sovietskeho zväzu, o tom informoval na svojich internetových stránkach. Podľa spravodajcov agentúry AFP je zablokovaný prístup z Ruska aj na stránky francúzskej verejnoprávnej rozhlasovej stanice RFI. Ruský súd pohrozil pokutami nadácii Wikimedia a spoločnosti Google za to, že neodstraňujú informácie o konflikte na Ukrajine, ktoré Moskva považuje za nepravdivé.

The Moscow Times sa podľa ruských úradov previnili tým, že 4. apríla zverejnili článok o príslušníkoch poriadkovej polície, ktorí odmietajú bojovať na Ukrajine a vracajú sa do Ruska. Správy webu v ruštine sú dostupné v zahraničí a prostredníctvom virtuálnej privátnej siete (VPN).

Stanica RFI dnes oznámila, že ruský cenzúrny úrad zablokoval jej stránky bez toho, aby svoj krok vysvetlil. Uviedol len, že tak urobil na žiadosť generálnej prokuratúry. Francúzska verejnoprávna stanica má mutácie v 16 jazykoch a jej ruskojazyčný servis sústavne pokrýva konflikt na Ukrajine.

Ruský súd pohrozil nadácii Wikimedia, ktorá prevádzkuje Wikipédiu, pokutou až osem miliónov rubľov za to, že neodstraňuje informácie o vojne na Ukrajine, ktoré Moskva považuje za nepravdivé. Pokuta až 12 miliónov rubľov hrozí aj spoločnosti Google, uviedla agentúra Reuters. Vo štvrtok Roskomnadzor z rovnakého dôvodu varoval pred postihom platformu Youtube.

Roskomnadzor od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zablokoval najmenej 40 ruských aj zahraničných webov. Niekoľko nezávislých médií v Rusku zastavilo činnosť kvôli obvineniu zo šírenia "nevierohodných informácií", ktoré nepochádzajú z oficiálnych ruských zdrojov.