ČRo prerušil spoluprácu s STVR, obáva sa vplyvu politikov

ČRo prerušil spoluprácu s STVR, obáva sa vplyvu politikov Ilustr. foto: ČRo

Český rozhlas (ČRo) na neurčito prerušil dlhodobú spoluprácu s verejnoprávnou slovenskou stanicou STVR, píše denník SME. ČRo vyslovil obavu, že vedenie aj program STVR sa dostane pod politický vplyv.

"Vynútený zánik RTVS a vznik STVR sme považovali a považujeme za účelové opatrenie a prvý krok vedúci k zoštátneniu verejnoprávneho vysielateľa," uviedol podľa Sme riaditeľ komunikácie ČRo Jiří Hošna.

Podľa Sme sa rozhlasové spravodajstvo slovenskej verejnoprávnej stanice roky spoliehalo na zahraničných spravodajcov ČRo v dôležitých krajinách, v ktorých Slovenský rozhlas dlhodobo nemá svojich redaktorov. Poslucháčov slovenskej stanice napríklad často informoval o vývoji na Ukrajine, ktorá sa už vyše dvoch rokov bráni ruskej vojenskej invázii, spravodajca ČRo Martin Dorazín.

"Budeme teraz pozorne sledovať, akým spôsobom bude nové vedenie STVR konať a či bude vysielanie STVR spĺňať nároky kladené na médium verejnej služby, predovšetkým v oblasti slobody prejavu, nezávislosti a vyváženosti," uviedol ČRo.

"Slovenský rozhlas pokrýva svoje zahraničné spravodajstvo z viacerých zdrojov, teda naďalej bude plnohodnotne informovať o dianí zo spomínaných oblastí," reagovala STVR.

Riaditeľ ČRo René Zavoral už skôr v súvislosti s návrhom zákona o RTVS hovoril o likvidácii nezávislého média.