Generálny prokurátor spochybnil kvóty na domácu hudbu v rádiách

Generálny prokurátor spochybnil kvóty na domácu hudbu v rádiách Foto: Twiinsmusic.com R.Brezovský

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár spochybnil zákon, podľa ktorého rozhlasové stanice musia od tohtoročného apríla vyhradiť určený podiel vo vysielaní domácej hudbe.

 

 

Ústavnému súdu navrhol, aby túto povinnosť označil za protiústavnú. Norma je podľa neho v rozpore hneď s niekoľkými článkami ústavy aj s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

"Nerešpektuje sa princíp právnej istoty, neprípustným a neodôvodneným spôsobom retroaktívne zasahuje do vlastníckych práv vysielateľov a do ich práva na ochranu majetku, ako aj práva na podnikanie, pričom výrazným spôsobom narušuje pravidlá hospodárskej súťaže," uviedol Čižnár vo svojom návrhu, ktorý zverejnil Ústavný súd. Podnet podala Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska.

Súkromné rozhlasové stanice musia podľa zákona pod hrozbou pokút vyčleniť pre slovenskú hudbu minimálne 20 percent a od roku 2017 aspoň štvrtinu z času odvysielaných skladieb. Pre verejnoprávny rozhlas bol stanovený ešte vyšší limit. Prevádzkovatelia rádií tiež musia aspoň pätinu z vymedzeného času na slovenskú hudbu vyhradiť produkcii mladšej ako päť rokov.

Súkromné rozhlasové stanice stanovenie limitov už skôr kritizovali a označili ich za zásah do podnikania. Tvrdili, že kvóty sú na možnosti slovenskej hudobnej scény nastavené príliš vysoko. Ich zavedenie presadila predchádzajúca vláda Roberta Fica.

Stanovenie kvót dlhodobo presadzoval spevák Jožo Ráž. O výnimku z uplatňovania zákona požiadalo 16 rozhlasových staníc. Väčšine najpočúvanejších rádií ju rada pre vysielanie a retransmisiu ale neudelila.