Protestujúci zaútočili na budovu RTVS

Protestujúci zaútočili na budovu RTVS Foto: omediach.com

Ľudia z davu sa v rámci akcie Občiansky odpor v sobotu, v deň volieb, chceli násilím dostať do budovy Slovenského rozhlasu. Rozbili sklenenú výplň na dverách, ďalej sa ale nedostali, keďže ich čakala polícia.

 


"Skupina približne 100 ľudí sa presunula okolo 17:50 z Námestia slobody na Mýtnu ulicu pred budovu Slovenského rozhlasu. Tu niektorí zo zhromaždených hodili do vstupných dverí budovy nejaký predmet a rozbili sklenenú výplň dverí. Následne sa zhromaždení spred budovy Slovenského rozhlasu rozutekali," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa bratislavských policajtov Karina Považanová. Pre podozrenie z protiprávneho konania v tejto súvislosti zaistili a eskortovali na príslušné policajné oddelenie niekoľko osôb.

 

Na stránke slobodnýobčan.sk organizátori zverejnili vyhlásenie, v ktorom napísali, že "sú pevne rozhodnutí viesť celý odpor vyslovene iba pasívnym spôsobom, žiadne agresívne akcie, ktorými by ohrozili zdravie a životy účastníkov vo vyhlásenom termíne od 9.11.do 17.11. nezvažujú použiť."

Pred protestom prišli do RTVS stovky anonymných emailov, v ktorých avizovali okupáciu či prerušenie vysielania RTVS.

Podrobnosti: Aktivisti sa chystajú na okupáciu RTVS a chcú spustiť vlastné vysielanie

RTVS udalosti zo soboty nekomentovala. "RTVS nebude žiadnym spôsobom reagovať na nátlakové akcie anonymných aktivistov a bude si zodpovedne plniť svoje zákonom stanovené úlohy verejnoprávneho média," odkázal ešte pred protestom cez Omédiách.com šéf RTVS Václav Mika.

„Jedným z hlavných bodov protestu bude riešenie politicky zmanipulovanej RTVS, ktorá demagogicky používa pojem zákon, ale ignoruje Ústavu SR, zákony o verejnoprávnych médiách a zabraňuje prístupu informácií od občanov, od odborníkov, ktorí nie sú vládnucej strane Smeru stranícky a ideovo naklonení. Takisto prejavujú vysokú dávku cenzúry a klamstiev a tým deformujú obraz spoločnosti veľmi závažným a nebezpečným spôsobom. Voči tejto neobjektivite a straníckosti verejnoprávnej RTVS zaujmeme stanovisko a prejavíme nenásilnú aktivitu v riešení tohto celospoločenského a občianskeho problému," napísali neznámi aktivisti na stránke slobodnyobcan.sk.

Odporúčam aj: Za poškodenie dverí hrozia Bratislavčanovi tri roky väzenia

Pri proteste aj pri rozhlase spomínali viacerí účastníci vandalizmus a výtržníctvo. Pri rozhlase sa podobne ako aj pred prezidentským palácom hádzali dymovnice.