Zastavte mor tretieho tisícročia! vyzýval kňaz v kázni, ktorú RTVS odmietla

Zastavte mor tretieho tisícročia! vyzýval kňaz v kázni, ktorú RTVS odmietla Ilustr. foto: GKC

"Postavte železnú oponu takej tolerancii a prekrúcaniu. Vytlačte túto špinu za hranice štátu. Nebuďme hlúpi a poučme sa. Tak je to vo svete," prihováral sa kňaz veriacim na východe, keď ich vyzýval, aby šli k referendu.

RTVS minulý víkend neodvysielala plánovanú omšu gréckokatolíckeho kňaza Rastislava Baka, pretože podľa nej boli v nej nenávistné komentáre. Kňaz s vystrihnutím pasáži nesúhlasil. V čase pred referendom hrozí za vyzývanie v prospech alebo proti referendu RTVS pokuta

Gréckokatolícky arcibiskup Ján Babjak to označil za o „neopodstatnenú cenzúru homílie, o porušenie náboženskej slobody prejavu" a žiadal aby RTVS aj dodatočne odvysielala celú liturgiu.

„Časť homílie je v rozpore s platnou legislatívou. Bola v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom, hraničí podľa nášho názoru s výrokmi, ktoré podnecujú k nenávisti (z anglického jazyka tzv. „hate speech"), ale aj s porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy," píše v stanovisku pre Omédiách.com RTVS. RTVS žiadala arcibiskupstvo o súhlas s tým, aby mohla zverejniť inkriminovanú pasáž a tým podložila svoje tvrdenie „Súhlas so zverejnením spornej časti kázne sme ani po opakovaných oficiálnych žiadostiach nedostali," povedala aj v pondelok pre Omédiách.com Dominika Šulková z RTVS.

Web Aktuality.sk priniesol prepis problematickej kázne, z ktorého vyberáme:

... Irina Berksetová sa vydala v roku 2005 v Moskve za nórskeho muža. Presťahovali sa tam a myslela si, že všade na Západe je lepšie ako v Rusku. Za to, lebo tam žila. Ale keď tam stratila syna a s druhým synom utekala cez Poľsko sama nazad, už mala iný názor.  Proti zvrátenému životu nemáte šancu. Deti sú tam tovar, skutočná biologická mama je v Európe nič, práva majú gayovia, homosexuáli, aj pedofili, ale nie otec a mama.

Keď zaspíme a budeme sa len nečinne prizerať na túto amorálnosť a zvrhlosť, určite prehráme. Aj v rozprávkach sa to už mení. Už sa princ zaľúbi do kráľa a nie do princeznej, a princezná sníva o svadbe s kráľovnou, nie s princom. Už stovky slovanských rodín kričia, na Západe nám ukradli deti, pozerajte na naše nešťastie a poučte sa. Zobuďte sa, zastavte mor tretieho tisícročia.

Postavte železnú oponu takej tolerancii a prekrúcaniu. Vytlačte túto špinu za hranice štátu. Nebuďme hlúpi a poučme sa. Tak je to vo svete. A u nás?

Počuli ste už, čo urobilo naše zdravotníctvo na základnej škole v Košiciach? Kurz o pohlavných chorobách, kde deviataci mali vo dvojiciach ukázať sexuálne polohy medzi mužom a ženou, mužom a mužom i ženou a ženou. Navádzali na nemorálny život. A to bez súhlasu rodičov, ktorí boli pohoršení a písali otvorené listy do školy. Toto nám nepriniesli Cyril a Metod, ale EÚ.

(Šlo o nepravdivú informáciu: Škola: Článok o tom, že deti znázorňovali v škole sex, je nepravdivý)

Zachej dostal šancu a využil ju. Zmenil svoj život. Aj my máme šancu. 7. februára bude referendum o rodine. Využime ju všetci, postavme sa za rodinu muža a ženy, postavme sa za čistotu a morálku. Nečakajme, kým bude neskoro. Poznáte to, nepotopiteľný Titanic stavali odborníci a išiel na dno Atlantiku. Noemovu archu staval amatér a zachránila život na celej Zemi. Je to na nás, médiá sú ticho, prečo asi?

Zástupcovia prešovského arcibiskupstva trvajú na aj dodatočnom odvysielaní celej nekrátenej homílie.

Podrobnosti: RTVS odmieta obvinenia cirkvi z cenzúry za stopnutie omše