Dve mimovládky podali trestné oznámenie na kotlebovcov za ich bilbordy (FOTO)

Dve mimovládky podali trestné oznámenie na kotlebovcov za ich bilbordy (FOTO) Foto: ILP

Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko n.o. podali dnes na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na stranu Kotlebovci -ĽSNS za jej predvolebné bilbordy. Na rôznych miestach Slovenska sa objavili reklamné nosiče s tvárou Mariána Kotlebu a textom „Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!“

„Považujeme takéto heslo za výzvu na diskrimináciu a porušovanie ľudských práv jednej časti občanov a občianok. Reklama navodzuje dojem, že sa jedná o výrok Mariána Kotlebu nakoľko je umiestnený pri jeho tvári. Kotleba je známy ako fanúšik Slovenského štátu a tak je oprávnené to považovať aj za hrozbu fyzickou likvidáciou, tak, ako sa to dialo v tomto období," povedal Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. "Čo chce povedať slovom gender nie je úplne jasné, ale antidiskriminačný zákon diskrimináciu na základe rodu, čo je slovenský preklad anglického slova gender, zakazuje," dodal. Zároveň od firmy, ktorá pútače prenajala, žiadajú, aby nenávistný obsah odstránila.

Foto: ILP

„Všetko nasvedčuje tomu, že dochádza k porušeniu paragrafu 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovania k nenávisti k skupine pre ich sexuálnu orientáciu. Trest pre takýto trestný čin je sadzba dva až šesť rokov odňatia slobody, ak ide o verejného činiteľa alebo člena extrémistickej skupiny, oboje Marián Kotleba spĺňa,“ uviedol Daniel Grejták z Inštitútu ľudských práv.