Vyšetrovateľ NAKA obvinil zakladateľa Kulturblogu a asistenta Mazureka

Vyšetrovateľ NAKA obvinil zakladateľa Kulturblogu a asistenta Mazureka Reprofoto youtube Kulturblog

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil asistenta poslanca Milana Mazureka a zakladateľa Kulturblogu Jána Pastuszeka zo zločinu rozširovania extrémistického materiálu páchaného po dlhší čas a verejne.

Hoci obvinenie prichádza až teraz, prvky extrémizmu a inklinácia k ideám neonacizmu je webu Kulturblog, za ktorým Pastuszek stojí, blízka už dlhšie.

Podľa webu Aktuality.sk Pastuszeka obvinili za to, že predával tričká s podobizňou prezidenta vojnového Slovenského štátu Jozefa Tisa vo vavrínovom venci. Na tričku, ktoré Kulturblog ponúkal, bol tiež Tisov podpis a nápisy: „Dr. J. Tiso, PREZIDENT, 1939-1947 a Verní sebe, svorne napred!“.

„Tričká mal verejne ponúkať, predávať, zasielať, rozširovať a uvádzať do obehu. Ide však o písomné, grafické a obrazové vyhotovenie textov, hesiel a symbolov skupín a hnutí, ktoré v minulosti smerovali k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd,“ povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka o aktivite neúspešného kandidáta na poslanca za ĽSNS Patuszeka, ktorý sa zviditeľnil aj nadšením nad fotkami Hitlerjugend – mladých prívržencov Adolfa Hitlera.

Kulturblog prevádzkuje občianske združenie, ktoré zakladal odsúdený kotlebovec Milan Mazurek s Pastuszekom a Dávidom Pavlíkom, ktorý Mazurekovi robia poslaneckých asistentov.

Na tendenčných videách Kulturblogu vystupovala napríklad kontroverzná študentka Lívia Garčalová, či Ľubomír Huďo, známy aj zo Slobodného vysielača či InfoVojny. Všetkých spája, že so členmi alebo podporovateľmi kotlebovcov.

O obvinení informuje aj samotná stránka podporujúca kotlebovcov a šíriaca extrémizmus. „Pred pár dňami nám bolo doručené obvinenie z údajného rozširovania extrémistických materiálov v súvislosti s jedným z tričiek z našej širokej ponuky… Jednoznačne to vnímame ako účelový útok na Kulturblog za našu doterajšiu prácu. Jankovi hrozí trest až niekoľko rokov väzenia. My sme však presvedčení, že ide o nezmyselné silené obvinenie, pretože s extrémizmom nemáme nič spoločné,“ píše Kulturblog.