Z prestížnej Effie Awards Europe putuje na Slovensko striebro a bronz (FOTO, VIDEO)

Z prestížnej Effie Awards Europe putuje na Slovensko striebro a bronz (FOTO, VIDEO) Ilustr. foto: Effie Awards Europe

V utorok večer boli vyhlásení víťazi súťaže Effie Awards Europe 2023. Najprestížnejšia súťaž v oblasti reklamy a marketingu každoročne oceňuje efektivitu kampaní spoločností z celej Európy. Tento rok bodovali aj kampane zo Slovenska. Striebro v kategórii Social Good – Non profit si odniesli agentúry THIS IS LOCCO a Hitchhiker films za kampaň Nastenka, hlas proti ruskej propagande pre Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Bronz v kategórii „Positive change – Social Good“  získala kampaň UNIQA a agentúry TRIAD s názvom „Hovorte úprimne o duševnej nepohode“.

Hlavnou postavou kampane EK je Darina Chmúrová, herečka, ktorá ako 15 ročná prepožičala hlas Nastenke z populárnej ruskej rozprávky Mrázik. Herečka na dlhý čas zmizla z médií a dnes si užíva dôchodok a starostlivosť o vnúčatá, no rozhodla sa opäť prehovoriť. V online videu s názvom „Neverte ruským rozprávkam” vystríha pred rozprávkami, ktoré píše Kremeľ. Ich účel je jediný – zneistiť či oklamať ľudí a obrať ich aj o poslednú dôveru k faktom.

S myšlienkou vrátiť do života túto ikonickú postavu a dať jej hlasu priestor na odsúdenie ruskej propagandy prišlo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Darina Chmúrová je nielen najznámejší hlas, ktorý si spájame s ruskými rozprávkami, ale aj žena, ktorá si jasne pamätá minulý režim. Jej názor má preto veľký potenciál zmeniť zmýšľanie ľudí, na ktorých cieli kremeľská propaganda.
 

Bronz pre UNIQA

Katarína Strýčková, CSR expert UNIQA a Martin Woska a Katarína Poláková z agentúry TRIAD

„V UNIQA sa veľmi sa tešíme zo zisku bronzovej EFFIE Europe! Obzvlášť sme radi, že sme uspeli v kategórii Pozitívna zmena. Práve v nej bolo totiž najviac prihlásených projektov, a teda aj najväčšia a veľmi kvalitná konkurencia. To, že sa nám podarilo pozitívnu zmenu pre celú spoločnosť naviazať aj na obchodné výsledky je aj výsledkom fungujúceho kreatívneho partnerstva. Ďakujeme agentúre TRIAD za skvelú spoluprácu, kreativitu a celkové uchopenie témy duševného zdravia, ktorá je pre UNIQA veľmi dôležitá a tešíme sa na ďalšie spoločné projekty, " komentovala ocenenie členka predstavenstva UNIQA pre ľudské zdroje, značku a udržateľnosť Ganna Pidgorna.

Imidžová kampaň Hovorte úprimne o duševnej nepohode mala v prvom kroku pomôcť destigmatizovať tému duševného zdravia. V reklamných spotoch ju podporili športovíé ambasádorky lyžiarky Petra Vlhová a Martina Dubovská.
Kľúčovou aktivitou kampane bol Test duševného zdravia, ktorý prostredníctvom služby Diagnose.me priniesla UNIQA cez svoju webstránku a vyplnilo ho 320 000 ľudí z Česka a Slovenka. https://www.uniqa.sk/hovorte-uprimne/zistite-ako-tom-ste/

Všetci víťazi Effie Awards Europe: Check out the winners.

O víťazoch rozhodovala 140 členná porota z profesionálov z viac ako 20 európskych krajín. Porota udelila 50 cien takmer 40 agentúram zo 16 krajín po celej Európe. Vynikajúce príspevky boli ocenené Zlatou Effie, McCann Worldgroup získala Grand Effie a titul Agentúra Network of the Year.